Chia podbija świat! W maleńkich nasionkach zakochali się nie tylko fani zdrowego odżywiania, ale także wszyscy zwolennicy dobrego jedzenia. To jedne z najbardziej wszechstronnych nasionek na świecie. Można z nich przygotować prawie wszystko. Można zagęszczać zupy i przygotowywać smoothie. Ja najbardziej lubię desery chia. Są zdrowe, pyszne i pożywne. Dziś mam dla was coś absolutnie wyjątkowego – kawowy pudding chia. Kawosze amatorzy powinni być zadowoleni 😉 Aby nie było zbyt nudno, deser wzbogaciłam o banana i masło orzechowe. Prawda, że brzmi dobrze?
Składniki:
– 3 łyżki nasion chia
– 1 banan
– 1 szklanka kawy
– 1 łyżka masła orzechowego
– 2 łyżeczki ksylitolu
– 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niej chia i kakao. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny tak, aby nasionka miały szansę napęcznieć. Raz na jakiś czas warto przemieszać chia, żeby nasiona za bardzo się nie zbiły.
Banana blendujemy i układamy na dnie wysokiej szklanki. Na bananowy mus wykładamy masło orzechowe. Na to kładziemy kawę z nasionami chia. Całość możemy oprószyć wiórkami kokosowymi lub jeśli ktoś nie lubi wiórków – rozdrobnionymi orzeszkami. Smacznego!!!