O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej napisano już wiele. Nie będę więc zanudzać was kolejnymi wywodami. Jedno jest pewne, warto po nią sięgać i to w różnej postaci. Osobom, którym tradycyjna jaglanka znudziła się w wersji obiadowej, polecam tę w wersji deserowej. Łasuchy takie, jak ja na pewno będą zadowolone. Brownie na bazie dobroczynnej kaszy jest nie tylko zdrowsze od tego tradycyjnego. Jest także od niego o wiele lepsze. Iście kakaowe z nutką orzecha smakuje doskonale o każdej porze dnia i nocy. I co najważniejsze – takie brownie można konsumować bez wyrzutów sumienia.
Jeśli myślicie, że to smaczne i zdrowe cudo robi się mozolnie długo, raz po raz ocierając pot z czoła, to jesteście w błędzie. Chyba żadne inne ciasto nie jest tak bajecznie proste w przygotowaniu, jak to. Nie musicie więc być mistrzami cukiernictwa, aby uraczyć swoich bliskich smacznym co nie co…
Składniki:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanka wrzącej wody
– szczypta soli
– 50ml oleju (ja użyłam oleju ryżowego)
– 3 jajka
– ½ szklanki jogurtu naturalnego (może być też jogurt grecki)
– 1 szklanka brązowego cukru
– ½ szklanki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– orzechy włoskie lub pekan do udekorowania ciasta
Sposób wykonania:
Do garnka z wrzącą wodą wsypujemy kaszę. Dodajemy sól i całość gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Zazwyczaj zajmuje to około 15-20 minut. Gdy kasza będzie ugotowana, odstawiamy ją na bok do ostygnięcia.
Wszystkie pozostałe składniki przekładamy do miski. Następnie dodajemy kaszę i miksujemy blenderem, aż do idealnego połączenia się składników.
Płaską formę o wymiarach 16x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, a na jego wierzchu układamy orzechy.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!!!