Któż nie lubi szarlotki? Moją ulubioną jest ta na ciepło z lodami. Niestety chcąc zachować smukłą sylwetkę nie mogę pałaszować jej każdego dnia. Mogę za to pałaszować zupełnie inny deser. Również z jabłkami. Parfait to zdrowsza i mniej kaloryczna odmiana deseru. Wyśmienicie smakuje na drugie śniadanie, jak i po obiedzie. Cudnie pachnie cynamonem, prażonymi jabłkami i domową granolą. Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia!
Wariacje na temat szarlotki, jak zwykłam mawiać o tym deserze, przygotowuje się w dość szybki i prosty sposób. Efekty są niesamowite! Ale przecież deser, który łączy w sobie cynamon, jabłka, miód i jogurt grecki nie może się nie udać. Takie połączenie musi wybornie smakować. Gotowi na rozpieszczanie zmysłów? W takim razie do dzieła 🙂
Składniki:
– 400g jogurtu typu grecki
– 2 duże jabłka
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka masła
– cynamon (według uznania)
– odrobina gałki muszkatołowej
– 1 łyżka cukru (ja użyłam brązowego)
– gronola (jeśli nie macie własnej domowej, możecie użyć kupnej)
Sposób przygotowania:
Jogurt grecki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z miodem. Dosypujemy cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Raz jeszcze dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, cynamon i cukier brązowy. Prażymy około 7-8 minut.
Gdy deser jest już gotowy możemy przełożyć go do szklanek. Pamiętajcie aby deser układać warstwami. Tak dla lepszego smaku i efektów wizualnych. Pierwszą warstwą powinny być jabłka. Później jogurt, a następnie gronola. Całość powtarzamy i gotowe! Smacznego 🙂