Fit batony z gryki ekspandowanej

batony z gryki ekspandowanej

Jesień to czas, kiedy odczuwamy większą ochotę na słodycze. Wiadomo, szybciej robi się ciemno, nie ma słońca, do tego temperatury też nas nie rozpieszczają. Organizm domaga się przyjemności. A my tą przyjemność podajemy mu w postaci słodkości. O ile sięgniemy po te domowe, własnoręcznie przygotowane, o tyle nie będzie żadnego problemu. Problem pojawi się w momencie, kiedy będziemy zapychać się kupnymi słodyczami naszpikowanymi sztucznymi dodatkami. Dla wszystkich łakomczuchów świata mam dziś coś absolutnie wyjątkowego – batony z gryki ekspandowanej. Takie fit batoniki możemy pałaszować bez wyrzutów sumienia. I wierzcie mi na słowo – one lepiej zaspokoją ochotę na słodkie niż kupne podróbki! Gotowi na przepis? To lecimy!

Składniki:

– 1 szklanka gryki ekspandowanej

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki syropu klonowego

– 1/2 szklanki oleju kokosowego

– 1/4 szklanki masła orzechowego (bez soli i cukru)

Sposób przygotowania:

Olej kokosowy razem z masłem orzechowym umieszczamy w rondelku i ostrożnie rozpuszczamy. Dodajemy kakao i syrop. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy grykę i raz jeszcze całość mieszamy. Gotową masę przelewamy do aluminiowej foremki (u mnie keksówka). Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę. Smacznego!!!

 

 

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.