Krem sułtański

domowy krem sułtański

Lato to czas beztroski, degustowania nowych rzeczy, smakowania ulubionych deserów, poznawania świata. Latem możemy wszystko. Dosłownie! Mimo, że większość z nas w upalne dni nie ma ochoty na nic innego niż mrożona kawa, to jednak zaproponuję wam coś innego. Bo może nadejdzie taka chwila, że zapragniecie czegoś słodkiego. W końcu nie samą kawą człowiek żyje. Co powiecie na krem sułtański? Jest to krem na bazie śmietany z dodatkiem kakao, rodzynek i rumu. W latach 60-tych był prawdziwym hitem kawiarni. Ludzie zajadali się nim non stop. Dziś znów wraca do łask i powoduje przyjemny zawrót głowy. Na letnie wieczory będzie jak znalazł 🙂

Składniki:

– 500 ml śmietany kremówki 36%

– 100 g cukru pudru

– 100 g pokruszonych bezików

– 50 g rodzynek

– 50 ml rumu

– 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

Rodzynki moczyć w rumie przez kilkanaście minut, a jeśli to możliwe przez całą noc. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, odsączone rodzynki i dokładnie mieszamy. Na dno pucharków wykładamy najpierw ciemny krem, a następnie jasny. Całość dekorujemy pokruszonymi bezami i delikatnie skrapiamy rumem, w którym moczyły się rodzynki. Smacznego!!!

 

Tagi , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.