Czy może być coś lepszego o poranku niż filiżanka ulubionej, aromatycznej kawy? Uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Mimo, iż nie działa na mnie pobudzająco. Piję ją dla smaku, dla przyjemności, dla tej chwili zatrzymania o poranku. Jako, że piję kawę dla smaku, a nie dla pobudzenia, lubię eksperymentować z jej smakami. Moim ostatnim odkryciem jest kawa z masłem orzechowym. Póki nie spróbowałam, nie sądziłam, że może być tak pyszna! Jestem pewna, że każda z was pokocha ten smak, zwłaszcza fanki latte. Kawa z nutą orzecha to doskonała harmonia dwóch smaków: gorzkiego i słodkiego. Masło orzechowe świetnie zastępuje w kawie karmel i inne słodziki. No i jest zdecydowanie od nich zdrowsze! Warto jednak pamiętać, aby masło było naturalne i nie zawierało soli oraz oleju palmowego!
Składniki:
– pół szklanki świeżo zaparzonej kawy
– 2 łyżki dobrego masła orzechowego
– 1 szklanka mleka
– szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy do niego masło orzechowe i cynamon. Podgrzewamy. Gdy napój będzie ciepły dobrze jest go zblendować. Następnie mleko z masłem i cynamonem wlewamy do kubka z kawą. Jeśli lubimy słodkie kawy, możemy dodać miód, syrop kokosowy lub syrop klonowy. Smacznego!!!