Akcja rozgrzewanie: grzany cydr

cydr jabłkowy na ciepło

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam cydr w wydaniu na ciepło. Smakuje mi o wiele bardziej, aniżeli klasyczny grzaniec z wina lub piwa. Ciepły, cudownie słodki, a przede wszystkim mocno aromatyczny (pięknie pachnie przyprawami korzennymi) jest idealną propozycją na jesienno-zimowy wieczór. Z cydrem u boku żadne chłody i mrozy nie będą wam straszne! 

Najbardziej popularny jest cydr jabłkowy, choć na sklepowych półkach można znaleźć również cydr o smaku gruszki, moreli i owoców leśnych. Jako fanka klasyki, od zawsze i na zawsze pozostaję wierna cydrowi z jabłek. I to właśnie on gra główną rolę w moim dzisiejszym przepisie.

Składniki:

– 500ml cydru jabłkowego

– 1 laska cynamonu

– 1 plasterek pomarańczy

– 1 łyżka brązowego cukru

– kilka goździków

– plasterek jabłka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cydr przelewamy z butelki lub puszki do niewielkiego rondelka. Dodajemy do niego cynamon, cukier i goździki. Podgrzewamy, uważając przy tym, aby nie doprowadzić napoju do wrzenia. Gdy cydr będzie już odpowiednio ciepły, wyjmujemy z niego laskę wanilii. Przelewamy do szklanek, dodajemy plaster pomarańczy i dekorujemy plasterkami jabłka. Smacznego 🙂

 

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.