Dziś kolejna propozycja z serii drinków na bazie Prosecco. Musujące wino uwielbia większość z was, dlatego mocno się go trzymam. Poza tym sama jestem fanką lekkich i delikatnych koktajli, a te na bazie musującego wina są naprawdę doskonałe! Nie wiem czy znacie drink Bellini. Jeśli nie, to teraz będziecie miały okazję poznać. Bellini powstaje z wina musującego i musu brzoskwiniowego. Jest więc idealny na długie, ciepłe wieczory. Drink ten, podobnie jak proponowany wcześniej Aperol Spritz, należy do ulubionych drinków Włochów. W Polsce zamawiany jest jednak dość rzadko, a szkoda. Może niedługo to się zmieni. Uwaga! Bellini zawsze podajemy w klasycznym kieliszku do martini – na wysokiej nóżce i o kształcie odwróconego stożka lub w kieliszku do szampana o wydłużonym, smukłym kształcie.
Składniki:
– 1 brzoskwinia (musi być dojrzała)
– 500ml wina musującego (polecam Prosecco)
Przygotowanie:
Do pojemnika stojącego blendera wkładamy pokrojoną na kawałki brzoskwinię. Dodajemy szklankę wina musującego i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy pozostałą ilość wina i raz jeszcze miksujemy. Gotowy drink przelewamy do wysokich kieliszków. Brzeg możemy finezyjnie udekorować cukrem lub kawałkiem świeżej brzoskwini. Smacznego!!! 🙂