Białe wino grzane

grzane białe wino

Grzane wino – klasyka gatunku. Z czym wam się kojarzy? Jestem pewna, że większość odpowie, że z czerwonym ciepłym winem z dodatkiem goździków i pomarańczy. Racja. Takie grzańce pijemy najczęściej. A co powiecie na grzańca z wina białego? Przyznam szczerze, że tego wynalazku próbowałam stosunkowo niedawno i… przepadłam! Taki grzaniec jest delikatny i bardzo przyjemny w smaku. W zależności od tego, co do niego dodamy, będzie mniej lub bardziej słodkie.

Jakie wino wybrać do grzańca?

Tak naprawdę nada się każde białe winko. Jeśli lubicie białe wytrawne – sięgnijcie po nie. Jeśli wolicie białe słodkie – nic nie stoi na przeszkodzie. Tego ostatniego nie trzeba będzie dosładzać. Do grzańca możecie też dodać wszystkie swoje ulubione dodatki: goździki, anyż, przyprawę do wina lub przyprawę do piernika!

Składniki:

– 750ml białego wina

– 1 jabłko

– 2 laski cynamonu

– 300ml soku jabłkowego

– 2 łyżki miodu (jeśli wybierzemy wino wytrawne)

– kawałek imbiru (około 3cm)

– plastry pomarańczy

– rodzynki

Sposób przygotowania:

Wino i sok jabłkowy przelewamy do garnka. Dodajemy pokrojone jabłko, pokrojony w plasterki imbir i rodzynki. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Na sam koniec dodajemy miód i ulubione przyprawy.

Ps. Grzaniec z wina jest najlepszy jeśli wcześniej się przegryzie. Warto więc przygotować go kilka godzin wcześniej a dopiero później podgrzać do pożądanej temperatury. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.