Chia, zwane również nasionami mocy to tak naprawdę szałwia hiszpańska – wynalazek, który od jakiegoś już czasu cieszy się ogromną popularnością. Każdy, kto dba o zdrowy sposób odżywiania się wie, czym są nasiona chia i w jaki sposób je wykorzystać. Jeśli do tej pory nie spotkaliście się z nasionkami chia, jak najszybciej nadróbcie zaległości. Gwarantuję, że nie będziecie żałować!
Po pierwsze – chia są niesamowicie wszechstronne i można je wykorzystać w kuchni na milion sposobów. Ja najczęściej raczę swoich bliskich i znajomych puddingiem chia, który przygotowuje się w bajecznie prosty sposób. Po drugie – chia są bardzo, ale to bardzo zdrowe. Zawierają dwa razy więcej potasu niż banany, a także trzy razy więcej żelaza niż szpinak. Poza tym, mają o wiele więcej białka niż fasola i o wiele, wiele, wiele więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż słynny łosoś. Jeszcze Wam mało?
Chia są także doskonałym źródłem wapnia, magnezu, cynku i fosforu. Znajdziemy w nich witaminę E i B, jak również naturalny błonnik pokarmowy, który usprawnia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości. Chia podobnie jak siemię lniane – zmniejszają łaknienie, co jest ważne w przypadku osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. I to nie wszystko! Te niepozorne małe nasionka wspomagają nawadnianie organizmu i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla diabetyków.
Jak sami widzicie – chia są zdrowe i na pewno warto włączyć je do swojej codziennej diety. Aby udowodnić Wam, że zdrowe równa się pyszne, podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony deser z nasionami chia. Takim zdrowym i pożywnym deserem możecie się także podzielić ze znajomymi, którzy wpadną na kolację 🙂 Deser jest banalne prosty. Jedyna ważna rzecz to taka, że warto przygotować go dzień wcześniej. Wówczas będzie miał lepszą konsystencję.
– 4 łyżeczki nasion chia
– 1/2 szklanki mleka kokosowego (może być też krowie)
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka miodu
– ulubione owoce (ja daję borówki, maliny, czerwoną porzeczkę lub granat )
Sposób przygotowania:
Nasiona chia wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą oraz mlekiem. Dodajemy miód i całość bardzo dokładnie mieszamy. Zamiast do miseczki, chia możemy także wrzucić do słoika. Wówczas gdy go zakręcimy będzie nam łatwiej całość energicznie wymieszać.
Wymieszane nasiona chia wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Przez pierwszą godzinę, deser mieszamy co 15 minut. Później możemy to robić nieco rzadziej.
Następnego dnia deser przekładamy do ozdobnych szklanek, a na wierzchu układamy swoje ulubione owoce. Tylko tyle i aż tyle. Smacznego 🙂