Jesień rozkręca się na całego. I to wcale nie tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Jest coraz chłodniej i coraz częściej pada deszcz. Brrrr. Osobiście nie lubię. Ale i na taką pogodę jest sposób – dobre jedzenie! Musicie przyznać mi rację, że nic tak nie poprawia humoru jak możliwość przegryzienia czegoś smacznego. Miłe towarzystwo też nie zaszkodzi. Dziś mam dla was fajny przepis na chlebki z kaszy jaglanej. Ja najczęściej robię je w momencie, kiedy mają wpaść znajomi. Jako przegryzka imprezowa owe chlebki sprawdzają się doskonale! Myślę, że będą też fajną propozycją na wieczór filmowy. To co, robimy?
Składniki:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– pół szklanki ryżu
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki nasion chia
– szklanka przegotowanej wody
– 3 łyżki siemienia lnianego
– pół łyżeczki kolendry
– pół łyżeczki kurkumy
– odrobina soli
Sposób przygotowania:
Kaszę i ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wchłoną cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia. Przesypujemy do miski, wlewamy szklankę wody, oliwę z oliwek i całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Do masy dodajemy przyprawy. Poza tymi, o których wspomniałam w przepisie, możecie dorzucić jakieś swoje ulubione. Formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt placuszków. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Władamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i pieczemy tak długo, aż nam się wysuszą. Chodzi o to, aby placuszki tudzież chlebki były chrupiące. Smacznego!!!