Sezon na grzańce uważam za rozpoczęty! W ostatnim poście dzieliłam się z Wami przepisem na grzane piwo z miodem. Dziś gratka dla wielbicieli wina. A takich z całą pewnością nie brakuje. Mimo, iż w sklepach można kupić gotowe grzańce z wina, to jednak zachęcam Was do przygotowania własnego – domowego. W tych kupnych więcej jest cukru i sztucznych dodatków niż prawdziwego wina. Poza tym, często te kupne grzańce nie smakują tak dobrze, jak domowe. Wbrew pozorom, przyrządzenie sobie domowego grzańca z wina nie jest takie skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w ulubione wino półsłodkie, laskę cynamonu, goździki i pomarańczę i można przejść do dzieła.
Składniki (4 porcje):
– butelka czerwonego wina (najlepiej półsłodkie)
– cukier
– laska cynamonu (może też być mielony)
– garść goździków
– szczypta kardamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– pomarańcza
Sposób przygotowania:
Wino przelewamy do garnka. Dodajemy cukier według uznania. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy! Następnie dodajemy przyprawy. Mieszamy. Jeszcze chwilę podgrzewamy. Gdy wino będzie już odpowiednio ciepłe – przelewamy do kubków. Do każdego kubka wrzucamy po plasterku pomarańczy. Na zdrowie! 🙂