Grzany krupnik z miodem i przyprawami

grzaniec z krupnikiem

Nic tak nie rozgrzewa zimą, jak herbatka z prądem. Jeszcze lepszy jest grzaniec z krupnikiem. Przygotowuje się go w dość prosty i szybki sposób. Napój smakuje wybornie i rozgrzewa wyśmienicie. Taki krupnik na ciepło można przygotować z odrobiną miodu, wówczas będzie smakował jeszcze lepiej. Można do niego dodać również rozgrzewające przyprawy, jak cynamon, goździki i gałka muszkatołowa.

Kiedyś krupnik przygotowywałam w towarzystwie soku jabłkowego, dziś podzielę się z wami przepisem na rozgrzewający krupnik na bazie wody i z płynnym miodem w roli głównej. Jeśli lubicie tego typu trunki, będziecie zachwyceni. Po długim zimowym spacerze lub wizycie na stoku narciarskim, taki grzaniec będzie jak znalazł. Z poniższego przepisu przygotujecie 8 porcji.

Składniki:

– 3 szklanki krupniku

– ½ szklanki wody

– 1 szklanka miodu

– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

– 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

– 2 plasterki (niezbyt grube) imbiru

– kilka sztuk goździków

– 1 łyżka cynamonu

– 2 rozcięte wzdłuż laski wanilii

– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

Do rondelka wlewamy wodę i miód. Łączymy je z laskami wanilii, skórką z cytryny i z pomarańczy oraz z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie niewielkim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dolewamy krupnik i całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Napój podajemy na ciepło, najlepiej w długich szklankach do soku. Dekorujemy plasterkiem świeżej pomarańczy 🙂

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.