Nic tak nie rozgrzewa zimą, jak herbatka z prądem. Jeszcze lepszy jest grzaniec z krupnikiem. Przygotowuje się go w dość prosty i szybki sposób. Napój smakuje wybornie i rozgrzewa wyśmienicie. Taki krupnik na ciepło można przygotować z odrobiną miodu, wówczas będzie smakował jeszcze lepiej. Można do niego dodać również rozgrzewające przyprawy, jak cynamon, goździki i gałka muszkatołowa.
Kiedyś krupnik przygotowywałam w towarzystwie soku jabłkowego, dziś podzielę się z wami przepisem na rozgrzewający krupnik na bazie wody i z płynnym miodem w roli głównej. Jeśli lubicie tego typu trunki, będziecie zachwyceni. Po długim zimowym spacerze lub wizycie na stoku narciarskim, taki grzaniec będzie jak znalazł. Z poniższego przepisu przygotujecie 8 porcji.
Składniki:
– 3 szklanki krupniku
– ½ szklanki wody
– 1 szklanka miodu
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
– 2 plasterki (niezbyt grube) imbiru
– kilka sztuk goździków
– 1 łyżka cynamonu
– 2 rozcięte wzdłuż laski wanilii
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy wodę i miód. Łączymy je z laskami wanilii, skórką z cytryny i z pomarańczy oraz z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie niewielkim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dolewamy krupnik i całość jeszcze chwilę podgrzewamy. Napój podajemy na ciepło, najlepiej w długich szklankach do soku. Dekorujemy plasterkiem świeżej pomarańczy 🙂