Od jakiegoś już czasu prawdziwym królem na moim imprezowym stole jest hummus – pasta, która doskonale komponuje się z pieczywem, paluchami chlebowymi, nachos i świeżymi warzywami. Mimo, że przekąska ta jest szalenie popularna głównie wśród wegetarianów, to smakuje także tym, co wegetarianami nie są. Ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych, jak witamina C, B6, kwas foliowy, żelazo, mangan i białko może być spożywana bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Mimo, że tradycyjny hummus przygotowuje się według ściśle określonego libańskiego przepisu, to jednak powstało wiele wariacji na jego temat i tak naprawdę każda smakuje wybornie. Jedną z nich podzielę się dzisiaj z wami. Hummus rozmarynowy z prażonym sezamem to jedna z moich ulubionych wersji. Serwuję ją zawsze, gdy umawiam się ze znajomymi na wspólne oglądanie filmów. Zazwyczaj jedna miseczka to za mało, aby zadowolić moich gości. W paście rozsmakowali się tak bardzo, że oczekują jej w naprawdę dużych ilościach 🙂 Jestem pewna, że i wam zasmakuje. Smacznego!
Składniki:
– 2 puszki cieciorki
– 3 łyżki tahini
– świeży rozmaryn (w dość dużej ilości)
– sok z ½ cytryny
– ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– garść sezamu
– sól, pieprz
Sposób wykonania:
Sezam podprażamy na suche patelni aż do zarumienienia. Czosnek drobno siekamy, a następnie miksujemy go razem z cieciorką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, połową rozmarynku i tahini. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pozostałą część rozmarynu oraz sezam. Gotowe 🙂