Za oknem pełnia lata, a to oznacza jedno – w naszych lodówkach najważniejsze miejsce powinny zajmować orzeźwiające napoje. Takie, dzięki którym przetrwamy nawet największe upały. Takie, dzięki którym nie tylko orzeźwimy ciało, ale i nasze głowy.
W ostatnim czasie szukając inspiracji na orzeźwiające co nie co, natknęłam się na koktajl ze słodkim ananasem i jabłkiem w rolach głównych. Oczywiście nie byłabym sobą gdybyś gotowego przepisu nieco nie zmodyfikowała 🙂 Dopasowałam go do własnych upodobań i potrzeb. Typowo słodką miksturę zamieniłam w nieco bardziej charakterną. A wszystko za sprawą imbiru, po który lubię sięgać nie tylko zimą, ale i latem. Całość doprawiłam kolendrą. Efekt? Koktajl smakuje jak namiastka nieba, a do tego cudownie orzeźwia i genialnie pobudza do działania.
Oczywiście taki koktajl możecie także przygotować na wspólny wieczór z przyjaciółmi. Podczas „posiadówki” na tarasie będzie jak znalazł, zwłaszcza, że noce są teraz tak cudownie gorące…
Składniki:
– 1 ananas
– 1 kwaśne jabłko
– 2 filiżanki mleka
– 2cm świeżego imbiru
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka kolendry
Sposób przygotowania:
Ananasa i jabłko obieramy ze skórki, a następnie kroimy na kawałeczki. Imbir drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce, imbir oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowy koktajl wkładamy do lodówki tak, żeby dobrze się schłodził. Podajemy z kostkami lodu i kawałkiem świeżego ananasa. Smacznego!!!