Kurczak z patelni z… orzeszkami ziemnymi

Kurczak z ryżem i orzeszkami ziemnymi (źródło: pinterest)

Kurczak z ryżem i orzeszkami ziemnymi (źródło: pinterest)

Orzeszki ziemne stanowią dla mnie niekończącą się inspirację. Mogłabym rozprawiać o nich godzinami. Są nie tylko smaczne, ale i szalenie zdrowe. Doskonale zaspokajają napad wilczego głodu oraz ochotę na „małe co nie co”. Należę do tych osób, które w szafce kuchennej, w której zazwyczaj trzyma się słodycze, przechowują kilka paczek orzeszków. Orzeszki ziemne już wiele razy uratowały mnie z opresji. Kiedy nie miałam czym poczęstować niespodziewanych gości, serwowałam orzeszki. Niby prosta przekąska, a sprawdza się zawsze i wszędzie. Genialnie pasuje nie tylko do piwa, ale także wina. 

Moi przyjaciele przyzwyczaili się już do tego, że chętnie eksperymentuję z orzeszkami. Najczęściej zjadam i serwuję je w postaci naturalnej, jednakże od czasu do czasu dodaję je do mniej lub bardziej wymyślnych potraw. Nawet nie wiecie, jak genialnie wzbogacają smak sałatek, czy mięs. Jeśli chodzi o sałatki, to gorąco zachęcam was do łączenia orzeszków ze świeżym szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Z mięsiwa z kolei, warto sięgać po kurczaka, który to z orzeszkami tworzy duet idealny 🙂

Dziś podzielę się z wami przepisem na kurczaka z ryżem i orzeszkami ziemnymi w roli głównej. Przepis jest sprawdzony i spotkał się z ogromnym entuzjazmem. Tego typu danie możecie podać na obiad, a możecie też zaserwować na kolację z przyjaciółmi, tak jak ja to zrobiłam. Palce lizać!

Składniki:

– 250g ryżu (może być biały lub ciemny)

– 3 filety z kurczaka

– 1 duża cebula

– 200g śmietany kremówki

– 100ml mleka

– 4 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżeczki oleju (ja użyłam ryżowego)

– 4 łyżki masła orzechowego

– cukier

– szczypiorek

– sól, pieprz

orzeszki ziemne Felix

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i podsmażamy je około 4-5 minut. Dodajemy cebulkę i całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.

Pozostały na patelni sos rozrabiamy ze śmietanką, mlekiem, 200ml wody i 4 łyżkami sosu sojowego. Zagotowujemy. Dodajemy masło orzechowe. Mięso z cebulą ponownie wkładamy na patelnię (do przyrządzonego sosu) i gotujemy przez 3 minuty. Doprawiamy szczyptą cukru.

Szczypiorek i orzeszki ziemne drobno siekamy. Orzeszki wcześniej przez chwilę prażymy na suchej patelni. Mięso razem z uprzednio ugotowanym ryżem nakładamy do miseczek. Każdą porcję posypujemy szczypiorkiem i orzeszkami. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.