
Letnia sałatka z kabanosami źródło: tarczynski.pl
Za co kochacie lato? Ja za morze świeżych owoców i warzyw (nie potrafię żyć bez bobu, malin i czarnej porzeczki). Za beztroskę, ciepłe noce i spotkania ze znajomymi na łonie natury. Chyba nic nie smakuje tak dobrze jak błogie lenistwo wśród przyjaznych nam osób i… wyśmienitego jedzenia. Oj tak – uwielbiam jeść na świeżym powietrzu. Pikniki w parku to jedna z tych rzeczy, za którymi tęsknię najbardziej poza sezonem letnim. Wbrew pozorom zorganizowanie takiego pikniku nie jest żadną filozofią. Wystarczy skrzyknąć ludzi, wypełnić wiklinowy kosz smakołykami i gotowe! A jakie smakołyki powinny znaleźć się w koszyku piknikowym?
Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych gustów i smaków. Ja preferuję świeże owoce, deski serów, owocowe tarty i świeże sałatki. Te ostatnie zazwyczaj zajmują mi najmniej czasu, więc oddaję się im bez opamiętania. Musimy pamiętać, że letnie smaki powinny być lekkie i nieskomplikowane. Wówczas zrobią furorę, bo wbrew temu, co się mówi i pisze – tylko rzeczy proste mają szansę się obronić. Poza tym to, co proste zazwyczaj smakuje każdemu 🙂
W dzisiejszym poście zaproponuję Wam fajny przepis na smaczną i szybką sałatkę. Większość składników opiera się na darach matki natury. Mamy tu różnego rodzaju sałaty, pomidory i pomidorki. Mamy papryczkę, ogórki (u mnie małosolne, bo to czas na nie) i… kabanosy!!! Zaskoczeni? Tylko spróbujcie tego połączenia, a zobaczycie, w jak cudowny sposób kabanosy dopełniają smak sałatki.
Przepisy z kabanosami może nie są jeszcze tak popularne jak bym sobie tego osobiście życzyła, choć i tak zauważam pozytywną zmianę. Coraz więcej osób zamienia zwykłe parówki (nudne i nijakie) na kabanosy właśnie. I bardzo dobrze! Bo nic innego nie zapewni nam cudownie charakterystycznego smaku kabanosków. Mmm już mi ślinka cieknie na samą myśl. Ale do rzeczy! Poniżej przepis na sałatkę 🙂
Składniki:
– mix sałat z rukolą lub roszponką (u mnie 1 opakowanie)
– żółte pomidory śliwkowe
– pomidorki koktajlowe
– kilka sztuk suszonych pomidorów
– ogórki małosolne (u mnie własnej roboty)
– pęczek kabanosów (u mnie kabanosy Tarczyński)
– papryka żółtka
– papryka czerwona
– olej sezamowy (zamiast tłustego sosu)
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na mniejsze części według uznania (poza sałatami, bo sałat nie kroimy). Kabanosy kroimy albo w plasterki albo w niewielkie słupki. Suszone pomidory również kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Całość polewamy 2 łyżkami oleju sezamowego. Mieszamy i gotowe. Smacznego!!!