Nie macie pomysłu na słodkie co nie co, a goście lada moment zaczną pukać do waszych drzwi? Spokojnie, bez paniki! Jest pewien deser, który zaspokoi oczekiwania zarówno małych, jak i dużych. Tych, co kochają słodycze i tych, co są na diecie. Mowa oczywiście o gofrach. Nie chodzi jednak o pierwsze lepsze gofry, ale te w wydaniu bezglutenowym i na mące ryżowej. Smakują wybornie, niemalże identycznie jak te tradycyjne, z tą tylko różnicą, że od tradycyjnych są zdrowsze i mniej kaloryczne.
Gofry to bez wątpienia jeden z tych rarytasów, które kojarzą się z wakacjami, beztroską, morzem… Dlaczego akurat z morzem? Bo to głównie nad Bałtykiem pałaszuje się gofry w rozmaitej postaci. Moje ulubione to te z cukrem pudrem i owocami, choć oczywiście możliwości podania jest o wiele więcej. Jeśli nie musicie liczyć kalorii, możecie uraczyć się goframi z bitą śmietaną lub czekoladą. Bez wątpienia prawdziwą ucztą dla zmysłów są gofry z nutellą. Oddałabym królestwo za takiego gofra! Jeśli jednak należycie do tych osób, które muszą uważać, co jedzą, polecam wam podać gofry z sezonowymi owocami, których obecnie nie brakuje. Na pobliskich straganach dostaniemy nie tylko słodkie maliny, ale także borówki amerykańskie, jagody i morele. Myślę, że gofry z czereśniami lub wiśniami też smakowałyby pysznie 🙂
Przepis na bezglutenowe gofry, jakim postanowiłam dzisiaj was uraczyć jest bajecznie prosty i nie wymaga jakichś szczególnych umiejętności. Wystarczy tylko odrobina chęci, a wszystko uda się doskonale. To co, zabieramy się za smażenie gofrów!
Składniki:
– 400ml mleka kokosowego
– 170g mąki ryżowej
– 1 i ½ proszku do pieczenia (bezglutenowego)
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 2 jajka
– 4 łyżki cukru
– szczypta soli
Sposób wykonania:
Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy żółtka, mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka, które nam zostały po oddzieleniu od żółtek, ubijamy z cukrem i odrobiną soli. Dodajemy do masy i krótko miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta, smażymy gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy – najlepiej po 3 minuty z każdej strony. Gotowe gofry podajemy według uznania: z cukrem pudrem, bitą śmietaną, sezonowymi owocami, sosem czekoladowym, karmelowym lub domowymi konfiturami. Smacznego!!!