Jesień w pełni. Temperatury przestały nas rozpieszczać. Deszcz coraz częściej pada. Oznacza to jedno – czas na grzańce. Można je przygotować na kilka różnych sposobów i przy wykorzystaniu różnych składników. Ja najbardziej lubię grzańce z wina, krupniku i piwa. Ten ostatni potrafi rozgrzać jak mało co. Najlepiej smakuje w towarzystwie miodu. Można do niego dodać również rozgrzewające przyprawy. Osobiście polecam cynamon (najlepiej cejloński), goździki lub gałkę muszkatołową.
Grzaniec piwny z miodem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Szczerze mówiąc, to chyba najprostszy grzaniec jaki można sobie przygotować. Czas jego przygotowania to zaledwie 10 minut. A efekty? Taki grzaniec cudownie rozgrzeje Ciebie i Twoich znajomych, np. w chłodne wieczory lub po długim spacerze. Poza tym, dostarczy fajnych wrażeń smakowych.
Składniki:
– 1 puszka piwa smakowego
– 4 łyżki płynnego miodu
– odrobina cynamonu
– szczypta goździków
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego rondelka wlewamy piwo. Dodajemy miód i całość mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu około 6-8 minut. Pod koniec wsypujemy garść goździków. Gotowy grzaniec przelewamy do szklanek i… pijemy. Na zdrowie! 😉