Dziś porozmawiamy o whisky, a raczej idealną do niej przekąskę. Nie wszyscy przepadają za wytrawną „rudą”, jednakże wciąż ma ona szerokie grono zwolenników. Nic tak nie relaksuje i nie odpręża, jak szklaneczka dobrej jakości whisky. Fakt – można ją popijać samodzielnie, ale z odpowiednio przygotowanymi przekąskami, smakuje jeszcze lepiej!
Co powiecie na domowe krakersy z kminkiem? W połączeniu z Johnnie Walkerem czy Ballantatines będą smakować wybornie. Przepis jest dość prosty, a jednocześnie szalenie efektowny. Takimi krakersami własnej roboty, na pewno warto uraczyć swoich bliskich lub przyjaciół. Jestem pewna, że tym małym smakołykiem skradniecie ich serca. Zwłaszcza jeśli podacie je w parze z dobrą whisky. Smacznego 🙂
Składniki:
– 300g mąki pszennej razowej
– 1 łyżka kminku
– 80g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
– 8 łyżek wody
– sól do smaku
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, kminek i masło. Całość ugniatamy przy pomocy dłoni aż powstanie kruszonka. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Masa ma być dość gładka.
Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 5mm. Przy pomocy noża wykrawamy z ciasta krakersy. Gotowe układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Krakersy mogą się zarumienić, ale nie mogą się przypalić.