W ostatnim czasie rozkochałam się w owocowych smoothie i raczę nimi nie tylko siebie, rodzinkę, ale także znajomych. Schłodzone, a nawet i lekko zmrożone koktajle na bazie ulubionych owoców stanowią doskonałą propozycję na imprezy przygotowywane w domowym zaciszu. W ostatnim poście podzieliłam się z wami przepisem na smoothie z truskawek, malin i szczyptą imbiru. Dziś uraczę was przepisem na genialny koktajl z mango, ananasa i mandarynek.
Tak, jak ostatnio wam pisałam, tak i teraz powtórzę – dzięki temu, że smoothie nie jest przygotowywane na bazie mleka, jogurtu, czy kefiru jest bardzo lekkostrawne i małokaloryczne. Ważne jest również to, że nie uczula. Osoby, które nie tolerują nabiału mogą więc śmiało sięgać po tego typu cuda. Nie wspomnę już o tym, że poza samym smakiem, koktajle owocowe są naszpikowane witaminami i składnikami mineralnymi. W zależności od tego, z czego przyrządzimy nasz koktajl, znajdziemy w nim witaminę C, A, E i witaminy z grupy B. W owocowym smoothie znajdziemy także żelazo, cynk, chrom, magnez.
Wracając do dzisiejszej propozycji… Jeśli zdecydujecie się zrobić smoothie ze słodkiego mango i ananasa, wybierzcie owoce dojrzałe, miękkie i mocno żółte. Tylko wtedy gotowy koktajl będzie delikatny, aksamitny i słodki w smaku.
Składniki na 2 porcje:
– dojrzałe mango
– 125g miąższu obranego ananasa
– sok z 6 mandarynek (może być też sok z ½ pomarańczy)
– sok z ½ cytryny
– 2/3 soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
Mango myjemy, obieramy, wydrążamy z niego pestkę, a miąższ wkładamy do pojemnika od blendera. Dodajemy ananasa, sok z cytryny i sok z mandarynek. Na sam koniec wlewamy sok z jabłek. Całość dokładnie miksujemy. Jeśli powstały koktajl wydaje się wam zbyt gęsty, możecie dodać do niego więcej soku jabłkowego (wówczas będzie rzadszy). Schładzamy i gotowe. Napój przelewamy do wysokich szklanek lub kieliszków. Brzegi szkła dekorujemy plastrem świeżego ananasa lub mango. Smacznego!!!