Jesienne babeczki z dyni

Babeczki dyniowe (źródło: pinterest)

Babeczki dyniowe (źródło: pinterest)

Długie jesienne wieczory nie mogą obyć się bez czegoś słodkiego, co nie tylko umili nam czas, ale także rozpieści zmysły. Jesienią gdy dni są coraz chłodniejsze i niezbyt przyjemne, nasz organizm potrzebuje bodźców, które pomogą wyzwolić endorfiny. Jedni ćwiczą (i pewnie bardziej wychodzi im to na dobre), drudzy (patrzcie: ja) pieką ciasta i ciasteczka. Aromat, jaki rozchodzi się wówczas po domu sprawia, że świat wkoło wydaje się piękniejszy. Moim ulubionym sposobem na jesienne chłody i jesienną chandrę jest pewien duet: grzane wino z miodem i pomarańczą oraz babeczki dyniowe. O ile o grzańcu pisałam już w jednym z poprzednich postów, o tyle tematu dyniowych babeczek jeszcze nie poruszałam.

Przepis na dyniowe babeczki znalazłam któregoś pięknego dnia w sieci. Jestem wielką fanką dyni i robię z niej rozmaite rzeczy. Moim numerem jeden jest zupa krem i ciasto. Babeczek nigdy wcześniej nie robiłam, dlatego musiałam się skusić. Efekt? Są wyborne i co najważniejsze, robi się je w bardzo prosty sposób. Jako osoba nie lubiąca spędzać wielu godzin w kuchni, bardzo sobie cenię tego typu przepisy, gdzie przy minimum wysiłku, otrzymuję maksimum efektu. W babeczkach, na które przepis znajdziecie poniżej, główną rolę obok dyni odgrywa miód, imbir i cynamon. Nie ma chyba lepszego zestawu na sezon jesienny. Trio te doskonale poprawia samopoczucie i nastrój. Pomaga przetrwać najbardziej nawet ponure dni. Tak więc moi drodzy, nie ma no co czekać. Do dzieła!

http://www.pinterest.com/pin/151926187403303255/

Babeczki dyniowe (źródło: pinterest)

Składniki:

– szklanka startej surowej dyni

– 1,5 szklanki mąki tortowej

– 0,5 szklanki mleka

– 0,5 szklanki oleju

– 0,5 szklanki cukru (ja używam cukru brązowego)

– łyżka miodu

– 2 jajka

– mała łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżeczka cynamonu

– łyżeczka imbiru

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do plastikowej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, a więc przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, sól. Dokładnie mieszamy. Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre: olej, miód, mleko, jaja oraz dynię. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Ciasto przekładamy do papilotek (najlepiej tak do ¾ wysokości). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gotowe babeczki dyniowe oprószamy cukrem pudrem lub polewamy masą lukrową

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.