Mam smaka na soczystego kurczaka!

źródło: zagrodowy.pl

źródło: zagrodowy.pl

Kurczak to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Przy minimum wysiłku, możemy wyczarować z niego prawdziwe cuda. Kurczakowi nie trzeba zbyt wiele do szczęścia, by uwodził smakiem i… aromatem. Wystarczy natrzeć go mieszanką ulubionych ziół i gotowe. Palce lizać. Continue reading

Wino, krewetki i śpiew

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Krewetki to bardzo wdzięczny temat nie tylko na randkę, ale także spotkanie z przyjaciółmi. Są proste w przygotowaniu, co oznacza, że przy minimum wysiłku, zapewniają maksimum efektu. Krewetki nie potrzebują wiele do szczęścia. Wystarczy im solidna porcja czosnku i pietruszki i mamy idealne danie. A jeśli krewetki, to i wino. Owoce morza przepadają za winem, zwłaszcza tym białym. Smak krewetek fajnie dopełni na przykład dobre Chardonnay lub Sauvignon Blanc. Oprócz podawania wina do krewetek, proponuję Wam również spróbować wina do samej potrawy. Wystarczy odrobinę trunku wlać na patelnię, na której smażymy krewetki i gotowe! Mój sprawdzony przepis na krewetki? Na pewno krewetki po hiszpańsku. I tym właśnie przepisem podzielę się z Wami w dzisiejszym poście. Wy w tym czasie możecie zacząć rozsyłać zaproszenia do najbliższych. W końcu pomysł na kolację już jest 🙂 Continue reading

Pomysł na domówkę – mini przekąski

Karnawał to czas imprez i spotkań z przyjaciółmi. Nic nie smakuje tak dobrze jak domówka w gronie sprawdzonych znajomych. Na domówkę można pójść lub można przygotować ją w zaciszu własnego królestwa. Wówczas niezbędny będzie catering. O napoje każdy gość powinien zadbać we własnym zakresie, choć oczywiście możecie zakupić kilka butelek wina lub wybornej whisky. Do Was należy także przygotowanie jedzenia. Aby zadowolić gości, nie musicie od razu gotować całego garnka bigosu. Małe przekąski w zupełności wystarczą. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na fajne mini przekąseczki. Na domówkę będą jak znalazł. Continue reading

Świąteczne przysmaki: kutia w wersji bezglutenowej

98fe0fe27d22d750f540328bf6dcada3

Święta tuż, tuż. Czas zatem pomyśleć nad wigilijnym menu. Co dom, to tradycja, jednakże w większości domów pojawiają się te same potrawy. U mnie zazwyczaj prawdziwym hitem świątecznego stołu były kluski z makiem. Jako dziecko, nie przepadałam za nimi, dopiero jakiś czas temu pokochałam je miłością wierną i namiętną. W tym roku poza kluskami z makiem, postanowiłam przyrządzić także słodką kutię. Jako, że jestem osobą z nietolerancją glutenu, moja kutia będzie bezglutenowa 🙂 Continue reading

Krem z buraczków i mleka kokosowego

56455d7e0189e10402b128d129626c40

Dziś mam dla Was coś tradycyjnego i egzotycznego jednocześnie. Na tapetę weźmiemy buraczki, które połączymy z mleczkiem kokosowym, zblendujemy i tym samym uzyskamy pyszny kremik – w sam raz na obiad lub kolację. Pycha!

Kilka lat temu na buraczany krem z kokosem panował istny szał. Roiło się od przepisów w internecie, częstowali mnie nią znajomi i podawano ją w modnym restauracjach. Szpan burakiem przez chwilę był bardzo modny. Również moi znajomi ulegli modzie na buraczane cuda, w tym właśnie buraczany krem. No dobrze – przyznaję się bez bicia, ja także poddałam się temu trendowi, z tą tylko różnicą, że po dziś dzień przy nim trwam. Wiernie. Continue reading

Smaczna przekąska: potrawka z kabanosem

źródło: www.tarczynki.pl

źródło: www.tarczynki.pl

Świetnie smakują podane na desce, a także w postaci jakiegoś dania. Doskonale sprawdzają się jako składnik sałatki czy potrawki, zwanej gulaszem (sprawdź).

Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie kabanosy dostępne są w rozmaitych wersjach smakowych (koniecznie sprawdźcie ofertę marki Tarczyński), nie musimy ograniczać się tylko do tych tradycyjnych. Fajny smak potrawom zapewnią kabanosy z ostrym chilli lub kompozycją serów. Ciekawy smak mają także kabanosy dojrzewające. Continue reading

W amerykańskim stylu: skrzydełka z kurczaka

amerykańskie smaki

Lubicie amerykańskie przysmaki? Lubicie raczyć się nimi razem z paczką przyjaciół? Pamiętajcie, że nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie i wyśmienite towarzystwo. Dziś mam dla Was propozycję nie do odrzucenia: skrzydełka z kurczaka w amerykańskim stylu! A to oznacza, że będą one przyrządzone w cudownie słodkim syropie klonowym, bez którego Amerykanie nie wyobrażają sobie życia. Continue reading

Poczęstunek z procentami

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Dziś porozmawiamy o whisky, a raczej idealną do niej przekąskę. Nie wszyscy przepadają za wytrawną „rudą”, jednakże wciąż ma ona szerokie grono zwolenników. Nic tak nie relaksuje i nie odpręża, jak szklaneczka dobrej jakości whisky. Fakt – można ją popijać samodzielnie, ale z odpowiednio przygotowanymi przekąskami, smakuje jeszcze lepiej! Continue reading

Sałatka z grillowanego kurczaka, mango i awokado

sałatka z grillowanym kurczakiem, mango i awokado (źródło: pinterest)

sałatka z grillowanym kurczakiem, mango i awokado (źródło: pinterest)

Kurczak ekologiczny to jedno z najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawny i małokaloryczny. To idealny sprzymierzeńca zgrabnej sylwetki, smukłych kształtów i ładnie zarysowanych mięśni. Dietetycy są zgodni co do jednego – zdrowy drób powinien znaleźć się w menu osób będących na diecie, a także dbających o zdrowe odżywianie się.

Warto tutaj wspomnieć, że dietetyczny kurczak to także jedno z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych mięs, z którego możemy wyczarować prawdziwe cuda. Przy minimum wysiłku, zapewnia spektakularne efekty. Nawet w najprostszych kompozycjach, prezentuje się wyśmienicie i tak też smakuje. Continue reading

Paella – idealny pomysł na wieczór z przyjaciółmi

paella z kurczakiem i chorizo (źródło: pinterest)

paella z kurczakiem i chorizo (źródło: pinterest)

Dziś mam dla Was coś zupełnie wyjątkowego. Co powiecie na odrobinę Hiszpanii we własnej kuchni i na własnym talerzu? Kuchnia hiszpańska uznawana jest za jedną z najlepszych – najbardziej aromatycznych i smakowitych na świecie. Ja dzisiaj zaproponuję Wam chyba najsłynniejsze hiszpańskie danie – paellę z kurczakiem i hiszpańską ostrą kiełbasą chorizo. Palce lizać 🙂

Za każdym razem, kiedy tylko uda mi się zawitać do Hiszpanii, nie umiem się oprzeć gorącej patelni wypełnionej aromatycznym ryżem z rozmaitymi dodatkami. Najbardziej lubię paellę z kurczakiem, choć oczywiście nie potrafię sobie odmówić paelli z owocami morza, a zwłaszcza z krewetkami. Nie wiem, co takiego ma w sobie to danie, ale mogłabym zajadać się nim na okrągło – niezależnie od pory dnia i nocy. Continue reading