Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi. Pyszne jedzenie, winko i kilkugodzinne pogaduchy są moim własnym lekiem na całe zło. Za te chwile oddałabym wszystko. Już od jakiegoś czasu tradycyjne imprezy w klubie zamieniłam na posiedzenia przy winie i kuchennych rarytasach. Zrobiłam to bez żalu, bo i towarzystwo jest wyborowe i oprawa całkiem niezła. Raz w tygodniu spotykamy się u kogoś w domu, wspólnie gotujemy, a później pałaszujemy to, co udało nam się przygotować. Zabawa jest przednia! Nie tak dawno temu jedna z koleżanek uraczyła nas pyszną serowo-winną zupką. Wyciągnięcie od niej przepisu nie było najłatwiejsze, ale w końcu dałam radę. Dziś tym przepisem dzielę się z wami. Będziecie mogli przygotować go na wasze spotkanie w gronie przyjaciół i znajomych.
Do przygotowania serowego cuda potrzebujemy:
– ½ szklanki mleka
– 1,5l bulionu (może być z kostki)
– 2 serki topione cheddar
– ½ szklanki białego wina
– ser długodojrzewający
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– świeża natka pietruszki
– grzanki do posypania zupki
Sposób wykonania:
Przygotowujemy bulion, a więc 2 kostki zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Następnie bulion mieszamy z mlekiem i winem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy serki topione i mieszamy aż całkowicie nam się roztopią. Zupa ma przybrać postać gęstego kremu. Dodajemy przyprawy. Pod koniec gotowania do zupki dodajemy odrobinę startego sera długodojrzewającego (może być bursztyn). Świetnie wzmocni aromat serków, a do tego podkreśli smak. Gotową zupę przelewamy do miseczek, obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki i grzankami. Co do tych ostatnich to możecie przygotować je sami lub jeśli jesteście zbyt zabiegani, kupić w sklepie.
Idealne wino do zupy:
Do przygotowania serowej zupy polecam wam wino francuskie. Ja osobiście lubię sięgać po Chardonnay Laboure-roi, rocznik 2011, z regionu Langwedocji. Przez znawców, wino to polecane jest głównie do serów kremowych, ryb i makaronów. Doskonale sprawdzi się też w naszej kremowo serowej zupie! Winko ma delikatny smak melona i gruszki, a więc genialnie współgra z naszym daniem. Oczywiście poza tym, że wykorzystujemy je do ugotowania zupy, osobno podajemy je do picia.