Kurczak ekologiczny to jedno z najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawny i małokaloryczny. To idealny sprzymierzeńca zgrabnej sylwetki, smukłych kształtów i ładnie zarysowanych mięśni. Dietetycy są zgodni co do jednego – zdrowy drób powinien znaleźć się w menu osób będących na diecie, a także dbających o zdrowe odżywianie się.
Warto tutaj wspomnieć, że dietetyczny kurczak to także jedno z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych mięs, z którego możemy wyczarować prawdziwe cuda. Przy minimum wysiłku, zapewnia spektakularne efekty. Nawet w najprostszych kompozycjach, prezentuje się wyśmienicie i tak też smakuje.
Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Kurczak ma to do siebie, że potrzebuje naprawdę niewiele, aby smakować wyśmienicie i tym samym zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Genialne kompozycje tworzy zarówno z warzywami, jak i owocami! Niestety, wciąż mało kto ma odwagę, aby łączyć kurczaka z jakimiś egzotycznymi okazami. A ja to dziś uczynię 🙂
W dzisiejszym poście proponuję Wam grillowanego kurczaka (jest o wiele zdrowszy, niż kurczak smażony) w towarzystwie zdrowego awokado (genialne źródło omega3) i soczystego mango. Sałatka jest lekka, niesamowicie smaczna i doskonała na każdą okazję. Możecie na przykład przyrządzić ją na wspólny wieczór z przyjaciółmi. Gwarantuję, że będą zachwyceni!
Ps. Wybierając kurczaka, warto sięgnąć po tego z zaufanych źródeł. Ideałem jest zagrodowy kurczak ekologiczny ( sprawdź ). Taki kurczak przygotowany na grillu będzie i soczysty i przyjemne chrupiący jednocześnie. Będzie też wybornie smakował. Różnicę poczujecie od razu. Kurczak ekologiczny to zdrowy kurczak, który jest mniej otłuszczony i który posiada cieńszą skórkę.
A teraz… Przygotujcie składniki, schłodźcie ulubione winko (przyda się podczas plotek ze znajomymi) i bierzemy się do pracy!
Potrzebne składniki:
– mix sałat (np. z rukolą lub roszponką)
– pierś z kurczaka (u mnie zdrowy drób Zagrodowy)
– 1/2 mango
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka sosu chili
– 1 łyżeczka ostrej musztardy
– 1 łyżeczka octu winnego białego
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Z miodu, musztardy, curry, sosu chili, octu, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę.
Każdy kawałek kurczaka smarujemy marynatą, a następnie odstawiamy na około godzinę do lodówki tak, aby mięso ładnie wchłonęło przyprawę.
Po godzinie wyjmujemy kurczaka z lodówki i grillujemy na specjalnej patelni grillowej. Kurczaka możecie także zgrillować w piekarniku, o ile posiada on opcję „grill”.
Do miski wrzucamy mix sałat. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz pokrojone w plastry awokado. Całość mieszamy i skrapiamy odrobiną oleju sezamowego. Sałatkę wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy grillowane kawałki kurczaka. Smacznego!!!