Urządzając przyjęcie lub spotkanie w gronie bliskich i przyjaciół dobrze jest zadbać o odpowiednie menu. Moim numerem jeden są krewetki podane w towarzystwie z białym wytrawnym winem. Dlaczego akurat krewetki i wino? Bo nic tak dobrze nie smakuje jak te proste danie. Nic tak nie uwodzi gości i nie zaspokaja ich ochoty na smaczne co nie co, jak krewetki. Poza tym kto nie lubi owoców morza? Chyba tylko ci, którzy jeszcze ich nie próbowali.
Osobiście mam ogromną słabość do krewetek. Mogłabym jeść je codziennie, bez względu na porę dnia, czy nocy. Przyznaję się bez bicia, że krewetki są moją największą słabością…
Przyrządzenie wyśmienitych krewetek, które zasmakują każdemu nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dzięki temu, tylko na chwilkę będziemy musieli zostawić naszych gości. Prawda, że brzmi idealnie? I tak też jest!
Oczywiście najłatwiej jest sięgnąć po krewetki mrożone. Tak naprawdę niewiele różnią się w smaku od tych świeżych. Ja zawsze wybieram krewetki tygrysie. Smakują wybornie! Jako dodatek do nich sięgnijmy po czosnek, papryczkę chili oraz dużą ilość świeżej natki pietruszki. A co z winem? Poza tym, że musi być białe i wytrawne, możecie wybrać takie, które najbardziej lubicie. Ja ostatnio do krewetek wybrałam znane i cenione przez znawców wina – Verdicchio. Jest to bardzo subtelne i koronkowe wino o zgrabnej kwasowości połączonej z ziołowo-kwiatowymi nutami. W smaku Verdicchio jest niezwykle lekkie i przyjemne. Mogę śmiało powiedzieć, że to mój numer jeden wśród win.
Poniżej prezentuję wam dokładny przepis na krewetki z winem i na winie. Już teraz mówię wam smacznego, bo smaczne na pewno będzie.
Składniki:
– 2 opakowania krewetek
– białe wytrawne wino (ja wybrałam Verdicchio)
– czosnek
– papryczka chili
– natka pietruszki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy na nią posiekany drobno czosnek i papryczkę chili. Gdy czosnek lekko się zarumieni, wrzucamy umyte i odsączone z wody krewetki. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlewamy lampkę wina i całość chwilę dusimy, aż wino delikatnie odparuje. Dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
*zamiast oliwy z oliwek, możecie użyć prawdziwego masła, wówczas krewetki będą miały lekko maślany posmak
Tak przygotowane krewetki możemy podać z makaronem lub ciepłą, chrupiącą bagietką oraz lampką białego wina (tego samego, którego użyliśmy do przyrządzenia krewetek).