Uwielbiam melona. Najlepszego w swoim życiu jadłam w słonecznej Barcelonie. Soczysty owoc genialnie orzeźwia, a jednocześnie cudownie zaspokaja ochotę na słodkie co nie co. Melona można jeść w różnej postaci. Wybornie smakuje solo i w sałatce. Genialnie smakuje również w towarzystwie innych owoców w postaci koktajlu lub jak kto woli – smoothie.
Owocowe smoothie to zawsze doskonała propozycja na wieczór ze znajomymi. Można podawać je do słodkich, a nawet i słonych przekąsek. Jest efektowne i bardzo smaczne. Moi goście za każdym razem, gdy serwuję im melonowe smoothie, oblizują się ze smakiem. Jestem pewna, że i wasi je pokochają.
Smoothie z mango jest bajecznie proste i szybkie do wykonania. Wystarczy tylko odrobina chęci i dobry blender i gotowe 🙂
Składniki:
– 1 dojrzały melon
– 1 banan
– 2 jabłka
– 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Zanim przejdziemy do robienia koktajlu dobrze jest wcześniej schłodzić wszystkie owoce w lodówce.
Melona obieramy ze skórki i usuwamy z niego pestki. Kroimy na mniejsze części. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Podobnie jak melona, kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy i kroimy w plastry, a następie polewamy sokiem z cytryny, co spowoduje, że nie zmieni koloru. Wszystkie owoce wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek lub kieliszków i dekorujemy plasterkiem świeżego owocu. Smacznego!!!