W amerykańskim stylu: skrzydełka z kurczaka

amerykańskie smaki

Lubicie amerykańskie przysmaki? Lubicie raczyć się nimi razem z paczką przyjaciół? Pamiętajcie, że nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie i wyśmienite towarzystwo. Dziś mam dla Was propozycję nie do odrzucenia: skrzydełka z kurczaka w amerykańskim stylu! A to oznacza, że będą one przyrządzone w cudownie słodkim syropie klonowym, bez którego Amerykanie nie wyobrażają sobie życia.

Delikatna słodycz syropu połączona z cudownie miękkim i równie delikatnym mięsem u Amerykanów sprawdza się zawsze i wszędzie. Jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Chcecie rozpieścić zmysły bliskich cudownie chrupiącymi skrzydełkami z intrygująco słodką nutą? W takim razie do dzieła!

Skrzydełka z kurczaka w iście amerykańskim stylu, wbrew temu, co się o nich sądzi, nie są trudne w przygotowaniu. Tak naprawdę robi się je łatwo i dość szybko. Sekretem udanego dania jest wybór odpowiedniego mięsa. Pamiętajcie, że to, które dostępne jest w niektórych sklepach nie zawsze jest takie zdrowe, jak się wydaje. Tyle się teraz mówi o kurczakach faszerowanych antybiotykami i innymi sztucznymi „ulepszaczami”. Jeśli chcecie mieć pewność, że jecie zdrowo i świadomie zdecydujcie się na mięso z zaufanego źródła. Doskonałą propozycją jest np. kurczak zagrodowy z Podlasia (sprawdź). Jakiś czas temu, na stałe zagościł on w moim domu.

skrzydełka z kurczaka Drosed (źródło: drosed.com.pl)

skrzydełka z kurczaka Drosed (źródło: drosed.com.pl)

Składniki:

– 10 skrzydełek kurczaka

– 2 łyżki syropu klonowego

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– odrobina soli morskiej

– 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu

– 6 listków laurowych

– pół cytryny

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym dbając, aby za bardzo nie zachodziły na siebie. Pomiędzy skrzydełka wkładamy liście laurowe. Całość polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Następnie naszą potrawę polewamy syropem klonowym.

Ziarenka pieprzu rozgniatamy bardzo dokładnie (można też je zmielić w młynku do pieprzu), mieszamy z oliwą z oliwek i polewamy skrzydełka. Całość okraszamy solą. Następnie danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 45-50 minut – najlepiej do momentu, aż nasze skrzydełka staną się ładnie zarumienione.

Ps. Dla tych, którym nie chce się przyrządzać własnej marynaty lub nie mają na to wystarczająco dużo czasu, mam coś specjalnego – skrzydełka z kurczaka zatopione w gotowej, aromatycznej marynacie od Drosed. Idealne do piekarnika. Zapakowane w wygodną foremkę, pozwalają na szybkie i łatwe przygotowanie idealnego dania.

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.