Wino, krewetki i śpiew

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Krewetki to bardzo wdzięczny temat nie tylko na randkę, ale także spotkanie z przyjaciółmi. Są proste w przygotowaniu, co oznacza, że przy minimum wysiłku, zapewniają maksimum efektu. Krewetki nie potrzebują wiele do szczęścia. Wystarczy im solidna porcja czosnku i pietruszki i mamy idealne danie. A jeśli krewetki, to i wino. Owoce morza przepadają za winem, zwłaszcza tym białym. Smak krewetek fajnie dopełni na przykład dobre Chardonnay lub Sauvignon Blanc. Oprócz podawania wina do krewetek, proponuję Wam również spróbować wina do samej potrawy. Wystarczy odrobinę trunku wlać na patelnię, na której smażymy krewetki i gotowe! Mój sprawdzony przepis na krewetki? Na pewno krewetki po hiszpańsku. I tym właśnie przepisem podzielę się z Wami w dzisiejszym poście. Wy w tym czasie możecie zacząć rozsyłać zaproszenia do najbliższych. W końcu pomysł na kolację już jest 🙂

Krewetki po hiszpańsku

Składniki:

– opakowanie krewetek (polecam krewetki tygrysie)

– czosnek

– natka pietruszki

– odrobina chili

– olej kokosowy do smażenia

– oliwa z oliwek

– sól

– liść laurowy

– sok z cytryny

– 1/2 szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

Krewetki wcześniej rozmrażamy. Gdy będą gotowe, płuczemy je pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgniatamy dwa ząbki czosnku. Krewetki mieszamy razem z czosnkiem, następnie dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sól. Całość marynujemy około 40 minut. W międzyczasie rozgniatamy kilka pozostałych sztuk czosnku i podgrzewamy z pozostałą oliwą na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy czosnek nabierze złocistego koloru (uwaga, żeby się nie spalił), wyjmujemy go i… wyrzucamy. Ząbki czosnku, które nam zostały – drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Dodajemy liść laurowy i chili. Następnie dodajemy zamarynowane krewetki. Ciągle mieszając, podsmażamy je przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i winko. Całość jeszcze chwile podsmażamy. Przed podaniem, krewetki obficie posypujemy natką pietruszki. Smacznego!!!

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.