Zdrowe i dietetyczne przekąski na imprezę

Zdrowe przekąski na imprezę (źródło: pinterest)

Zdrowe przekąski na imprezę (źródło: pinterest)

Większość osób będących na diecie rezygnuje z imprez… zupełnie niepotrzebnie! Chcąc zrzucić kilka zbędnych kilogramów wcale nie musimy rezygnować z przyjemności. Po prostu, zamiast niezdrowych i tuczących przekąsek (paluszków, chipsów, chrupek) wystarczy przygotować coś, co będzie lekkostrawne, małokaloryczne i smaczne jednocześnie. Jeśli boicie się, że zdrowe zamienniki nie przypadną do gustu waszym znajomym, to od razu was uspokajam. Przypadną i to bardzo!

Chipsy jabłkowe (źródło: pinterest)

Chipsy jabłkowe (źródło: pinterest)

Owocowe i warzywne cuda

Z owoców takich, jak jabłka, banany czy gruszki możecie przygotować lekkostrawne i zdrowe chipsy. Takie chipsy możecie też przyrządzić z warzyw, zwłaszcza modnego w ostatnim czasie buraka. Zdrowe, a jednocześnie bardzo smaczne chipsy przygotujecie również z cieszącego się dużą popularnością jarmużu.

Poza chipsami, polecam wam także owocowe sałatki, które można podać w towarzystwie zdrowych migdałów, orzechów laskowych lub włoskich. Ciekawą przekąską będą także świeże (surowe) warzywa pokrojone w słupki, które można podać w towarzystwie własnoręcznie przygotowanych sosów.

Ciekawym rozwiązaniem będą też owocowe koreczki. Robi się je tak samo, jak koreczki z sera i wędliny, z tym że to, co tłuste i tuczące, zastępuje się ulubionymi owocami.

Smaczne co nie co

Idealną przekąską jest hummus. Jak go wykonać? To proste. Poniżej znajdziecie przepis, z którego ja bardzo często

Hummus (źródło: pinterest)

Hummus (źródło: pinterest)

korzystam.

Składniki:

– 5 łyżek ziaren sezamu

– ząbek czosnku

– sok z połowy cytryny

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżka oleju sezamowego

– 250g ciecierzycy z puszki

– 70ml zimnej przegotowanej wody

– sól do smaku

Sposób wykonania:

Ziarna sezamu wsypujemy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Gdy ziarenka będą już ładnie rumiane, zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy przy pomocy ręcznego blendera. Dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Do powstałej pasty dodajemy pozostałe składniki, a więc czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy. Całość miksujemy na gładką masę, dodając powoli ciecierzycę, wodę i sól. Tak powstały hummus serwujemy ze świeżą bagietką lub krakersami. Pychotka!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.