Święta coraz bliżej… Coraz bardziej na własnej skórze odczuwam szał przygotowań. Sama szaleję, krzątając się w kuchni od rana do wieczora. Jakiś czas temu postanowiłam sobie, że tegoroczne święta będą idealne i w 100% przygotowane przeze mnie. Zamierzam dotrzymać słowa.
W ostatnim poście dzieliłam się z wami przepisem na pyszną puszystą babę wielkanocną. Dziś zdradzę wam sekret na genialny sernik w amerykańskim stylu… Bo jak świętować to na całego! Poza tym taki serniczek będzie doskonałą okazją do poświątecznego spotkania z przyjaciółmi przy butelce dobrego wina. Jakie wino będzie najlepszym dodatkiem do naszego sernika? Na pewno wspaniały jego smak podkreśli DALVA ROSE PORTO – różowe wino o wyraźnym posmaku żurawiny i truskawek. Pycha!
Składniki na sernik:
– ¾ kg sera śmietankowego
– 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
– 4 jaja
– 1 łyżka mąki
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– szczypta soli
– kilka kropel esencji waniliowej
Składniki na stóp:
– 100g razowych ciasteczek
– 2 łyżki drobnego cukru
– 4 łyżki roztopionego masła
Sposób wykonania:
Zacznijmy od dobrania się do ciasteczek. Paczuszkę wrzucamy do miski, kruszymy i miksujemy na drobny proszek. Następnie mieszamy z cukrem i roztopionym masłem. W ten sposób przygotowaną kruszonką wykładamy spód formy. Dobrze by była ona okrągła, o średnicy 24cm. Blaszkę na parę minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiekamy i wyjmujemy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodajemy do białek połowę cukru. Z resztą cukru mieszamy żółtka i ubijamy je na kogel-mogel. Dodajemy do niego sok z cytryny, esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Dodajemy ser i całość ponownie ucieramy tak, aby uzyskać lekką masę. Do przygotowanej masy bardzo ostrożnie (łyżka po łyżce) dodajemy pianę z białek. Mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód ciastowy.
Naszą foremkę z sernikiem wkładamy do większej blaszki wypełnionej wodą (do wysokości 2cm). Sernik w kąpieli wodnej wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 80 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy od razu sernika z pieca. Co zatem robimy? Otwieramy jedynie drzwiczki od piekarnika i pozwalamy sernikowi trochę wystygnąć. Kiedy nasz serniczek wystygnie, wyjmujemy go z piekarnika i wkładamy do lodówki. Dla dekoracji możemy posypać sernik cukrem pudrem lub polać sosem karmelowym. Smacznego!!!