Za co lubię sezon zimowy? Głównie za to, że można bezkarnie siedzieć w domu (najlepiej pod ciepłym kocem) i zajadać się smakołykami przygotowanymi wspólnie ze znajomymi lub przyjaciółmi. Nic tak nie poprawia samopoczucia i nic tak nie leczy zimowej chandry, jak wspólne gotowanie!
Nie tak dawno temu miałam okazję wypróbować przepis mojego przyjaciela na aromatyczną i cudownie rozgrzewającą zupę z cukinii. Niby nic wyszukanego, bo zupa jest bajecznie prosta w przygotowaniu, a jednak! Jest to kolejne danie, które udowadnia, że najsmaczniejsze są rzeczy proste i nieskomplikowane. Składników do przygotowania zupy nie potrzeba zbyt dużo, tak więc na pewno nie zbankrutujecie. Z pewnością parę groszy na dobre winko do kompletu jeszcze się znajdzie 🙂
W przygotowaniu słonecznej zupy, jak sama sobie ją nazwałam nie ma żadnej filozofii. Wystarczy zagotować bulion (najlepiej warzywny), dodać do niego cukinię i przyprawy i gotowe. Zupę najlepiej serwować na wczesną kolację, choć oczywiście na obiad będzie również jak znalazł!
Składniki:
– 500g cukinii
– 1 cebula
– litr bulionu warzywnego
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– łyżeczka kurkumy
– łyżeczka cukru
– sok z 1 cytryny
Sposób wykonania:
W garnku podgrzewamy olej, a następnie szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość chwilkę podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut, aż cukinia zrobi się miękka. Dodajemy kurkumę, cukier i sok z cytryny. Jeszcze chwilkę gotujemy i gotowe! Zupę podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub z ryżem. Osobiście polecam wam albo czarny ryż, albo ryż jaśminowy. Jako dodatek sprawdzą się także grzanki z ciemnego pieczywa lub prażone migdały. Smacznego 🙂
Ps. Jeśli lubicie gładkie kremy, zupę możecie zmiksować blenderem.