Zimowy grzaniec!

zimowy grzaniec z piwa

Zima w pełni. Czego teraz najbardziej potrzebujemy do szczęścia? Oczywiście grzańca! Można go przygotować na wiele sposobów, w zależności od upodobań smakowych. Idealny grzaniec to nie tylko ten z wina. Bardzo smaczny wychodzi również z piwa i krupniku. O ile grzane wino doskonale komponuje się z pomarańczą, a ciepły krupnik najlepiej smakuje z sokiem jabłkowym, o tyle grzaniec z piwa dobrze jest podawać z miodem. Oczywiście można też dodać do niego ulubione przyprawy jak cynamon czy imbir. Grzaniec piwny z miodem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy 10 minut i gotowe! To chyba najprostszy grzaniec jaki można sobie przygotować. Grzane piwo z miodem świetnie sprawdzi się w zimowe wieczory, a także w razie wystąpienia infekcji. Genialnie rozgrzewa organizm, a przy okazji poprawia nastrój. Continue reading

Grzane piwo z imbirem i goździkami

grzane piwo z imbirem

Nigdy nie lubiłam czekać do zimy, żeby napić się dobrego, aromatycznego grzańca. Zawsze wyprzedzam sezon. I nie narzekam z tego powodu. Nie narzekają też moi znajomi i przyjaciele. Taki grzaniec potrafi fajnie podkręcić wieczór. Poprawi nastrój, a gdy trzeba – przyjemnie rozgrzeje. Zazwyczaj grzańce robię z wina, jednakże od czasu do czasu lubię sięgnąć po ciepłe piwko. I tak też jest tym razem. Są tu jacyś smakosze chmielowego trunku? Mam dla was fajny i prosty przepis na grzane piwo z imbirem i goździkami. Taki grzaniec świetnie sprawdzi się podczas jesiennych wieczorów. Spisze się również wtedy, kiedy coś zacznie łamać was w kościach. Można więc śmiało powiedzieć, że z grzanym piwem jesień nam niestraszna! Continue reading

Piwo uszczęśliwia!

dlaczego warto pić piwo

I oto mamy kolejny, solidny argument przemawiający za tym, że od czasu do czasu piwa warto, a nawet trzeba się napić. Badania naukowe udowodniły bowiem, że piwo uszczęśliwia. I nie chodzi tu o zawarty w nim alkohol. To coś znacznie więcej. Zdaniem zespołu niemieckich naukowców piwo naprawdę poprawia nastrój i sprawia, że człowiekowi jest dobrze od wewnątrz. Według tych samych naukowców, picie chmielowego napoju pobudza centrum nagrody w mózgu i powoduje uwolnienie dopaminy. Continue reading

Drinki na bazie piwa

drinki na bazie piwa

Nic tak nie gasi pragnienia w ciepłe, letnie dni jak dobrze schłodzone piwo. Nie jest tajemnicą, że napój z chmielu obfituje w wiele cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in. witaminę B, D oraz E, a także potas, magnes, żelazo i wapń. Piwo oczyszcza nerki i zapobiega osadzaniu się w nich kamieni. Co by nie mówić – latem warto po nie sięgać nie tylko przy okazji wakacyjnych imprez. A jeśli nie lubicie smaku gorzkiego piwa, mam dla was coś absolutnie specjalnego – drinki na bazie piwa. Genialnie orzeźwiają i skutecznie gaszą pragnienie, a przy tym pysznie smakują! Continue reading

Dlaczego warto pić piwo?

piwo

źródło: https://pl.pinterest.com

Lubicie piwo? To na pewno ucieszy Was fakt, że ten procentowy trunek poza tym, że przyjemnie odpręża i relaksuje, wykazuje szereg atutów zdrowotnych. Nie tylko chroni serce, ale także wzmacnia kości i podnosi odporność. Z ciekawostek powiem Wam jeszcze, że piwo ma o wiele więcej witamin niż wspominane przeze mnie wcześniej wino. Dlaczego warto sięgać po chmielny napój? Continue reading

Rozgrzewający grzaniec piwny z miodem

grzaniec piwny z miodem i cynamonem

Jesień w pełni. Temperatury przestały nas rozpieszczać. Deszcz coraz częściej pada. Oznacza to jedno – czas na grzańce. Można je przygotować na kilka różnych sposobów i przy wykorzystaniu różnych składników. Ja najbardziej lubię grzańce z wina, krupniku i piwa. Ten ostatni potrafi rozgrzać jak mało co. Najlepiej smakuje w towarzystwie miodu. Można do niego dodać również rozgrzewające przyprawy. Osobiście polecam cynamon (najlepiej cejloński), goździki lub gałkę muszkatołową. Continue reading

Mam smaka na… kurczaka w miodzie!

źródło: zagrodowy.pl

źródło: zagrodowy.pl

Zanim na dobre rozpoczniemy sezon grillowy, proponuję Wam małą rozgrzewkę. Co powiecie na skrzydełka kurczaka w miodzie? Taka przekąska będzie idealnym pomysłem na wspólny wieczór ze znajomymi. Wystarczy podać do kompletu dobre piwo i mamy gotowy przepis na domówkę. I tak jak na co dzień nie jadam mięsa, tak skrzydełkom w miodzie nie mogę się oprzeć. Dla mnie są idealne – delikatne i przyjemnie słodkie. No i mają jeszcze jedną wielką zaletę. Robi się je w oka mgnieniu! Continue reading

Piwo nie tuczy!

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Przyjęło się, że piwo to jeden z najbardziej kalorycznych trunków. Co za tym idzie, osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy lub utrzymać smukłe kształty, powinny się go wystrzegać jak ognia. Nic bardziej mylnego! Licznie przeprowadzone badania obaliły ostatnio ten mit. Continue reading

Biała kiełbasa z miodem i… piwem – nie lada gratka dla piwoszy

źródło: pinterest

źródło: pinterest

My Polacy lubimy sobie od czasu do czasu pobiesiadować. Nic nie smakuje tak dobrze, jak spotkanie przy jednym stole z rodziną lub przyjaciółmi. Zbliżające się święta wielkanocne są do tego wspaniałą okazją. Już nie mogę się doczekać! Jakie jest wasze popisowe danie świąteczne? Co najbardziej lubicie serwować bliskim z tradycyjnych potraw? Ja nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Mimo, że na co dzień nie jem zbyt dużo mięsa i wędlin, to w Wielkanoc nie mogę obejść się bez białej kiełbasy. Po prostu musi ona pojawić się na świątecznym stole. Dobrze też, jak na tym stole gra główną rolę. Palce lizać! Continue reading

Grzane piwo z pomarańczą

grzane piwo z pomarańczą

W sezonie jesiennym, kiedy to temperatury nie rozpieszczają nas aż nadto, nic tak nie smakuje i nie rozgrzewa jak gorące trunki. Najlepiej smakują wypijane wieczorem, kiedy możemy oddać się błogiemu lenistwu. Podgrzać do przyjemnej temperatury możemy zarówno wino, jak i piwo. Zarówno jeden, jak i drugi trunek doskonale smakuje w towarzystwie goździków, cynamonu i świeżych pomarańczy.  Continue reading