Czym najczęściej gasicie pragnienie? Oczywiście, że wodą! Jednakże raz na jakiś czas, każdy z nas lubi sięgnąć po orzeźwiające bąbelki z procentami. Latem nie pijemy mocnych alkoholi, bo przecież nie chodzi o to, żeby „polec”. Najważniejsze jest przyjemne orzeźwienie i ochłodzenie. Orzeźwiających drinków jest wiele. W dzisiejszym poście przedstawię wam moje trzy ulubione. Na początek pójdzie jeden z najprostszych i jednocześnie najsłabszych – idealny na letnie popołudnie. Za nim pojawi się coś bardziej wyrafinowanego z tequilą w roli głównej. Na koniec zaserwuje wam klasykę gatunku, czyli mojito. Smacznego! 😉
SPRITZER
Drink ten może i nie jest bardzo popularny, ale na pewno zasługuje na uwagę. Przede wszystkim jest lekki i orzeźwiający. Składa się z białego wina i wody. Z niczego więcej. Oczywiście proporcje zastosowane w tym koktajlu mogą być różne. Wszystko zależy od waszych upodobań. Ja proponuję 50/50 – koniecznie z kostką lodu. Drinka można podać również ze świeżymi, sezonowymi owocami.
Przepis:
– pół kieliszka białego wina
– pół kieliszka gazowanej wody
– kostka lodu
TEQUILA I TONIK
Tonik zazwyczaj kojarzy się z ginem. Nie każdy jednak za nim przepada, dlatego dziś nieco inna wersja koktajlu z tonikiem. Co powiecie na duet tequila i tonik? Uważajcie tylko na tequilę, bo potrafi być zdradziecka. Lepiej postępować z nią ostrożnie i nie stosować w zbyt dużych porcjach 😉
Przepis:
– porcja tequili
– kawałek cytryny
– tonik
– kostki lodu
MOJITO
Mojito to drink na bazie rumu i mięty. Zazwyczaj serwowany jest z limonką i lodem. W sezonie letnim jest jak znalazł. Świetnie chłodzi i doskonale orzeźwia. A przy tym jak smakuje! Aby przygotować tego drinka należy zaopatrzyć się w muddler (barmański tłuczek) i nic więcej.
Przepis:
– porcja białego rumu
– woda gazowana
– pół limonki
– dwie łyżeczki brązowego cukru
– kilka listków mięty
– pokruszony lód
Limonkę kroimy na plasterki, a je na 4 czy 8 części. Dosypujemy cukier i wrzucamy świeże liście mięty. Całość dokładnie ugniatamy do momentu, aż limonka puści sok. Wówczas dosypujemy lód. Wlewamy rum i uzupełniamy gazowaną wodą.