Odkąd pamiętam, kiedy nadchodziła wiosna, moim towarzyszem dnia był rabarbar. Uwielbiałam jeść go w rozmaitej postaci. Surowy doskonale smakował z cukrem. Pieczony fajnie sprawdzał się w cieście. Najbardziej jednak smakował mi pod kruszonką. Palce lizać! Co by nie mówić, jedno jest pewne, z rabarbarem nie ma żartów. Trzeba korzystać z niego całymi garściami i zajadać się nim, póki jest, bo zazwyczaj szybko znika z pola widzenia.
Jedną z moich ostatnich obsesji jest rabarbarowy placek. Piekę go na okrągło, z czego najbardziej zadowoleni są moi bliscy i znajomi. Placek genialnie sprawdza się do popołudniowej małej czarnej, choć bardzo często zajadam się nim na drugie śniadanie. Nie ukrywam, że często ratuje mnie też z opresji. Kiedy mam niezapowiedzianych gości, nie panikuję, bo wyjątkowy rarytas, którym mogę się podzielić, mam zawsze pod ręką. Wam również polecam upieczenie tego rabarbarowego cuda. Przepis jest szalenie prosty w realizacji i nie zajmuje tak wiele czasu, jak mogłoby się to wydawać. Prawda jest taka, że rabarbarowy placek jest jednym z tych ciast, które nie niosą za sobą szczególnej filozofii i które robi się w oka mgnieniu. Wystarczy tylko połączyć suche składniki z mokrymi i włożyć do piekarnika 🙂 Nie musicie być mistrzami cukiernictwa, aby upiec placek z rabarbarem. Wystarczą dwie zdrowe ręce i odrobina chęci. To wszystko.
Składniki (na niedużą tortownicę):
– 1 i ½ szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 szklanka mleka sojowego
– ¾ szklanki cukru trzcinowego
– ½ łyżeczki soli morskiej
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 6 łyżek oleju
– 1 pocięta łodyga rabarbaru
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy. W innej misce umieszczamy cukier z olejem i ekstraktem waniliowym.
Kiedy mleko z octem się zetnie, dodajemy je do utartego oleju z cukrem cały czas miksując na małych obrotach. Następnie powoli dodajemy mąkę. Całość miksujemy bardzo krótko, do momentu aż znikną wszelkie grudki.
Ciasto przelewamy do foremki. Na jego wierzchu układamy pokrojony w kawałki rabarbar. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy je, a następnie posypujemy cukrem pudrem.