Jabłuszko, jabłuszko, jabłuszko pełne snu… Ale pod warunkiem, że będzie to jabłko pieczone! Niby deser banalny, ale jakże pyszny. Przy odrobinie fantazji, może być też zaskakujący. Moja ulubiona wersja? Oczywiście z cynamonem i migdałami. Bo to trio najlepsze na świecie! Pieczonym jabłkiem z cynamonem i migdałami mogłabym zajadać się od rana do wieczora. Smakuje wybornie, a do tego nie tuczy. Można go serwować bez zbędnych wyrzutów sumienia. Brzmi idealnie? Jest idealnie 🙂
Do pieczenia proponuję wam wybrać niewielkie jabłka o miękkim miąższu. Ja osobiście zawsze sięgam po jabłka cortland. Spisują się wyśmienicie! Doradzam również piec jabłka bez przykrycia, bo tak smakują o niebo lepiej.
Składniki:
– 4 jabłka
– 1 łyżka płynnego miodu
– garść płatków migdałowych
– cynamon
Sposób wykonania:
Jabłka myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Środek oprószamy cynamonem. Ja zawsze daję dużo cynamonu, bo uwielbiam jego smak i aromat. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Płatki migdałowe mieszamy razem z miodem i faszerujemy nimi jabłuszka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Gorące jabłka możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!