Sezon imprez letnich uważam za otwarty! Oficjalnie mamy już wakacje i możemy korzystać z nich do woli. W dzisiejszym poście podrzucę Wam kilka przepisów na nieskomplikowane, a jednocześnie bardzo efektowne przekąski na mniejsze i większe przyjęcia. W końcu udana impreza to ta, na której można wypić dobre drinki i zjeść jeszcze lepsze przekąski. Większość z proponowanych przeze mnie przekąsek przygotowuje się w oka mgnieniu. Większość (a raczej wszystkie) nie wymaga jakichś szczególnych kulinarnych umiejętności. I co najważniejsze – wszystkie zachwycą Waszych gości!
FRYTKI Z MARCHEWKI
Pieczone słupki marchewki świetnie zastąpią tradycyjne frytki, a co najważniejsze – nikomu nie odłożą się na biodrach 😉 Marchewkowe frytki są pyszne i idealnie komponują się z piwem czy winem. Takie frytki możecie przygotować z samej marchewki i ziół, ale ja wam proponuję wersję Lux – z masłem orzechowym i odrobiną miodu lub syropu klonowego.
Składniki:
– 1 kg marchewki
– 1 łyżka masła orzechowego
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz
– ostra papryka, kurkuma, imbir, cynamon
– 1,5 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej miseczce mieszamy masło orzechowe, przyprawy, olej i miód (ewentualnie syrop klonowy). Powstałym sosem polewamy marchewki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wrzucamy na nią nasze marchewki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.
PIECZONE TALARKI CUKINII
Pieczona cukinia to także doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Jest lekka, a jednocześnie pożywna. Z powodzeniem zastępuje chipsy i śmieć twierdzić, że jest od nich o wiele smaczniejsza.
Składniki:
– 3-4 cukinie
– odrobina soli (najlepiej morskiej)
– szczypta suszonego oregano
– trochę zmielonych migdałów (zamiast bułki tartej)
– 7 łyżek startego parmezanu
– 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy w plasterki o grubości około 5mm. Do miski wrzucamy starty ser, mielone migdały i oregano. Całość dokładnie mieszamy. Plasterki cukinii smarujemy oliwą, oprószamy solą i obtaczamy w posypce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej plasterki cukinii i wstawiamy do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut aż nasza cukinia nabierze ładnego złotego koloru. Przekąskę podajemy solo lub z ketchupem. Pieczone plasterki cukinii będą wyśmienicie smakować również ze śmietaną.
ORZESZKI PIECZONE
Orzeszki to przekąska, której nigdy nie może zabraknąć na żadnej imprezie. To one zazwyczaj cieszą się największym pożądaniem i zainteresowaniem. Świetnie współgrają z piwem i winem. Doskonale pasują także do drinków. I jeśli chcecie, aby Wasza impreza była udana – zaopatrzcie się w duże ilości orzeszków. Zamiast jednak tych tradycyjnych, zaserwujcie gościom orzeszki pieczone FELIX. Są delikatne, przyjemnie chrupiące i przyjemnie słone, tak jak lubimy. I co najważniejsze – dzięki temu, że są wypiekane bez tłuszczu, nie brudzą rąk! Przekąska idealna? Tak! 🙂