Zima w pełni. Czego teraz najbardziej potrzebujemy do szczęścia? Oczywiście grzańca! Można go przygotować na wiele sposobów, w zależności od upodobań smakowych. Idealny grzaniec to nie tylko ten z wina. Bardzo smaczny wychodzi również z piwa i krupniku. O ile grzane wino doskonale komponuje się z pomarańczą, a ciepły krupnik najlepiej smakuje z sokiem jabłkowym, o tyle grzaniec z piwa dobrze jest podawać z miodem. Oczywiście można też dodać do niego ulubione przyprawy jak cynamon czy imbir. Grzaniec piwny z miodem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy 10 minut i gotowe! To chyba najprostszy grzaniec jaki można sobie przygotować. Grzane piwo z miodem świetnie sprawdzi się w zimowe wieczory, a także w razie wystąpienia infekcji. Genialnie rozgrzewa organizm, a przy okazji poprawia nastrój.
Składniki:
– 1 puszka piwa (może być piwo smakowe)
– 4 łyżki płynnego miodu
– odrobina cynamonu
– szczypta goździków
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego rondelka wlewamy piwo. Dodajemy miód i całość mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu około 6-8 minut. Pod koniec wsypujemy garść goździków. Gotowy grzaniec przelewamy do szklanek i pijemy. Na zdrowie!