Pomysł na domówkę – mini przekąski

Karnawał to czas imprez i spotkań z przyjaciółmi. Nic nie smakuje tak dobrze jak domówka w gronie sprawdzonych znajomych. Na domówkę można pójść lub można przygotować ją w zaciszu własnego królestwa. Wówczas niezbędny będzie catering. O napoje każdy gość powinien zadbać we własnym zakresie, choć oczywiście możecie zakupić kilka butelek wina lub wybornej whisky. Do Was należy także przygotowanie jedzenia. Aby zadowolić gości, nie musicie od razu gotować całego garnka bigosu. Małe przekąski w zupełności wystarczą. Poniżej znajdziecie kilka propozycji na fajne mini przekąseczki. Na domówkę będą jak znalazł.

Szparagi w szynce

Potrzebujecie: szparagi konserwowe, dobrą szynkę i majonez.

Przygotowanie jest proste: każdy plasterek szynki smarujemy majonezem. Kładziemy na nim szparaga i zawijamy.

Koreczki

Tutaj lista produktów zależy tylko od Waszej fantazji. Do przygotowania koreczków można użyć dosłownie wszystkiego. Koreczki można przygotować w wersji słodkiej lub wytrawnej. Można też podać gościom obydwie wersje jednocześnie. Bo kto bogatemu zabroni? 🙂

Proponuję następujące wersje: ser pleśniowy + białe winogrona lub kabanos + żółty ser + czerwone winogrono lub parówka + papryka konserwowa + ogórek korniszony + żółty ser lub ser feta + czarna oliwka + pomidor koktajlowy + zielony ogórek lub krakers + ser gouda + rzodkiewka + listek mięty

Mini kanapeczki

Mini kanapki przygotowane na bagietkach lub krakersach to chyba najwdzięczniejsza propozycja. Większość osób je uwielbia i chętnie po nie sięga. Z czym przygotować takie kanapeczki?

pasztet belgijski drobiowo-wieprzowy (źródło: drosed.com.pl)

pasztet belgijski drobiowo-wieprzowy (źródło: drosed.com.pl)

Moim numerem jeden są kanapki, na których gości pasztet drobiowo-wieprzowy (kliknij). Ot, taka oldschoolowa przekąska. Dobrym pomysłem jest pasztet belgijski (prawdziwy kulinarny hit), który ma mocny, zdecydowany smak i przy tym – delikatną jak krem konsystencję. Jego główne atuty to oryginalny smak wątróbki i wyjątkowo łatwe smarowanie. Kanapeczki z pasztetem drobiowo-wieprzowym na pewno podbiją serca wielbicieli smażonej wątróbki. Mi już ślinka cieknie 🙂

Dobrym i smacznym pomysłem będą też kanapeczki z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem. Z jednej strony prosto, z drugiej – wyrafinowanie.

Możecie też przygotować kanapeczki z pastą pieczarkową, jajkiem, ostrym żółtym serem i szczypiorkiem.

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.