Rozgrzewający grzaniec piwny z miodem

grzaniec piwny z miodem i cynamonem

Jesień w pełni. Temperatury przestały nas rozpieszczać. Deszcz coraz częściej pada. Oznacza to jedno – czas na grzańce. Można je przygotować na kilka różnych sposobów i przy wykorzystaniu różnych składników. Ja najbardziej lubię grzańce z wina, krupniku i piwa. Ten ostatni potrafi rozgrzać jak mało co. Najlepiej smakuje w towarzystwie miodu. Można do niego dodać również rozgrzewające przyprawy. Osobiście polecam cynamon (najlepiej cejloński), goździki lub gałkę muszkatołową.

Grzaniec piwny z miodem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Szczerze mówiąc, to chyba najprostszy grzaniec jaki można sobie przygotować. Czas jego przygotowania to zaledwie 10 minut. A efekty? Taki grzaniec cudownie rozgrzeje Ciebie i Twoich znajomych, np. w chłodne wieczory lub po długim spacerze. Poza tym, dostarczy fajnych wrażeń smakowych.

Składniki:

– 1 puszka piwa smakowego

– 4 łyżki płynnego miodu

– odrobina cynamonu

– szczypta goździków

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego rondelka wlewamy piwo. Dodajemy miód i całość mieszamy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu około 6-8 minut. Pod koniec wsypujemy garść goździków. Gotowy grzaniec przelewamy do szklanek i… pijemy. Na zdrowie! 😉

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.