Przyszła zima, a to oznacza jedno – czas na ciepłe i energetyczne śniadania. Co powiecie na rozgrzewającą owsiankę? Jest niesamowicie pyszna, sycąca i potrafi zaspokoić nawet wilczy głód. Poza tym zapewnia uczucie pełności na długi czas, co ustrzeże nas przed chęcią podjadania nie zawsze zdrowych przekąsek. Jeśli tak jak ja należycie do osób, które nie tolerują glutenu, zamiast tradycyjnych płatków owsianych, sięgnijcie po te w wersji bezglutenowej (z przekreślonym kłosem). Z poniższego przepisu wychodzi 1-2 porcje, w zależności od apetytu 😉
Składniki:
– 2/3 szklanki płatków owsianych
– 2 szklanki mleka (u mnie mleko bez laktozy)
– 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
– 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
– odrobina kardamonu
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane razem z pozostałymi składnikami, poza tahini, wkładamy do rondelka. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 7 minut, aż płatki ładnie zmiękną. Na sam koniec dodajemy tahini. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki lub miseczek. Podawać z konfiturą lub ulubionymi owocami. Smacznego!!!