Pieczone pączki… w sam raz na tłusty czwartek!

Pieczone pączki w panierce cynamonowej (źródło: pinterest)

Pieczone pączki w panierce cynamonowej (źródło: pinterest)

Tłusty czwartek tuż tuż… Macie już pomysł na iście tradycyjne wypieki? A może w tym roku zamiast smażonych w głębokim tłuszczu pączków, dacie się skusić na pączki w wersji pieczonej? Uwierzcie mi, są absolutnie rewelacyjne! Może i nie smakują jak typowe polskie pączki smażone w tłuszczu, ale na pewno są wyśmienite. Bardzo puszyste i sprężyste smakują jak skrawek nieba. Ogromnym atutem takich pączków jest cukrowa panierka z cynamonu. Już sama myśl o niej powoduje u mnie intensywniejszą pracę ślinianek. Uwielbiam takie wynalazki i chętnie łamię dla nich noworoczne postanowienia.

I mimo, że pączków nie robi się w oka mgnieniu, to i tak warto podjąć się tego zadania. Efekt końcowy zachwyci was na tyle, że zapomnicie o całej pracy włożonej w przygotowanie tego cudeńka. Jestem pewna, że sobie poradzicie. Zaawansowane umiejętności cukiernicze nie są wymagane. Zalecane jest tylko włożenie odrobiny serca w cały proces przygotowania pączków.

Pączki pieczone (źródło: pinterest)

Pączki pieczone (źródło: pinterest)

Składniki:

– 1 i 1/3 szklanki letniego mleka

– 1 paczka drożdży suchych (7g)

– 2 jajka

– 5 szklanek mąki pszennej (ja używam mąki pszennej razowej)

– 2 łyżki roztopionego masła

– 2/3 cukru do wypieków (im drobniejszy, tym lepiej)

– 1 łyżeczka soli

Składniki na panierkę cynamonową:

– 1,5 szklanki cukru do wypieków

– 1 łyżka cynamonu

– 100g masła (roztopionego)

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy przez sito tak, aby była bardziej puszysta. Następnie mieszamy ją z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i całość wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masełko. Wyrabiamy kilka minut aż ciasto stanie się idealnie gładkie i elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do oprószonej mąką miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny tak, aby ciasto miało szansę nabrać podwójnej objętości.

Gdy na zegarze minie 1,5 godziny, wyjmujemy ciasto i krótko je wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość około 13 mm. Przy użyciu większej szklanki wycinamy koła. Mniejszą foremką wycinamy dziurki, by powstał kształt oponki.

Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką (możecie użyć też papieru do pieczenia), a następnie układamy na niej powycinane krążki z ciasta. Przykrywamy i na około 45 minut pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

W trakcie pieczenia się pączków przygotowujemy słodką panierkę. W tym celu roztapiamy masło, a cukier łączymy z cynamonem.

Pączki po upieczeniu studzimy (tak około 2 minut), a następnie zanurzamy w maśle. Obtaczamy w cukrze z cynamonem i gotowe!

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.