Tłusty czwartek tuż tuż… Macie już pomysł na iście tradycyjne wypieki? A może w tym roku zamiast smażonych w głębokim tłuszczu pączków, dacie się skusić na pączki w wersji pieczonej? Uwierzcie mi, są absolutnie rewelacyjne! Może i nie smakują jak typowe polskie pączki smażone w tłuszczu, ale na pewno są wyśmienite. Bardzo puszyste i sprężyste smakują jak skrawek nieba. Ogromnym atutem takich pączków jest cukrowa panierka z cynamonu. Już sama myśl o niej powoduje u mnie intensywniejszą pracę ślinianek. Uwielbiam takie wynalazki i chętnie łamię dla nich noworoczne postanowienia.
I mimo, że pączków nie robi się w oka mgnieniu, to i tak warto podjąć się tego zadania. Efekt końcowy zachwyci was na tyle, że zapomnicie o całej pracy włożonej w przygotowanie tego cudeńka. Jestem pewna, że sobie poradzicie. Zaawansowane umiejętności cukiernicze nie są wymagane. Zalecane jest tylko włożenie odrobiny serca w cały proces przygotowania pączków.
Składniki:
– 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
– 1 paczka drożdży suchych (7g)
– 2 jajka
– 5 szklanek mąki pszennej (ja używam mąki pszennej razowej)
– 2 łyżki roztopionego masła
– 2/3 cukru do wypieków (im drobniejszy, tym lepiej)
– 1 łyżeczka soli
Składniki na panierkę cynamonową:
– 1,5 szklanki cukru do wypieków
– 1 łyżka cynamonu
– 100g masła (roztopionego)
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy przez sito tak, aby była bardziej puszysta. Następnie mieszamy ją z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i całość wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masełko. Wyrabiamy kilka minut aż ciasto stanie się idealnie gładkie i elastyczne. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do oprószonej mąką miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny tak, aby ciasto miało szansę nabrać podwójnej objętości.
Gdy na zegarze minie 1,5 godziny, wyjmujemy ciasto i krótko je wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość około 13 mm. Przy użyciu większej szklanki wycinamy koła. Mniejszą foremką wycinamy dziurki, by powstał kształt oponki.
Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką (możecie użyć też papieru do pieczenia), a następnie układamy na niej powycinane krążki z ciasta. Przykrywamy i na około 45 minut pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
W trakcie pieczenia się pączków przygotowujemy słodką panierkę. W tym celu roztapiamy masło, a cukier łączymy z cynamonem.
Pączki po upieczeniu studzimy (tak około 2 minut), a następnie zanurzamy w maśle. Obtaczamy w cukrze z cynamonem i gotowe!