Sezon zimowy w pełni. Warto więc wyposażyć swoją kuchnię w herbaty i odpowiednie do nich dodatki. Co mam na myśli? Na przykład maliny, miód, rozmaryn. Dobrze sprawdzą się też pomarańcze i grejpfrut – owoce, które nie tylko fajnie podbijają smak herbaty, ale także są świetnym źródłem witaminy C. A jak wiadomo, witamina C jest nam teraz szczególnie potrzebna.
Wspomniałam wcześniej o rozmarynie. I jestem pewna, że niektórzy z was przecierają teraz ze zdziwienia oczy. Tymczasem, herbatka z rozmarynem to doskonały wynalazek! Rozmaryn jest szalenie skuteczny przy zwalczaniu przeziębiania, a zwłaszcza kataru i infekcji zatokowych. Mimo, że aromat rozmarynu jest nieco specyficzny, to jednak łatwo się do niego przyzwyczaić, zwłaszcza jeśli rozmaryn przełamiemy smakiem malin i soku malinowego. Herbata z rozmarynem i malinami (przepis niżej) postawi was na nogi gdy zachorujecie i cudownie rozgrzeje po długim zimowym spacerze.
Składniki:
– kubek zaparzonej herbaty (koniecznie czarnej)
– gałązka świeżego rozmarynu
– kilka sztuk mrożonych malin
– 3 łyżki syropu malinowego
– plasterek grejpfruta
– plasterek cytryny
– szczypta czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Czerwony pieprz dokładnie rozgniatamy, a następnie zaparzamy go razem z herbatą i gałązką rozmarynu. Dodajemy sok malinowy, maliny, plaster cytryny i grejpfruta. Jeśli herbata wyda się wam zbyt mało słodka, możecie ja dosłodzić w dowolny sposób: miodem lub cukrem.