Gazpacho z pieczonych warzyw

gazpacho podane w białej kokilce udekorowane natką pietruszki

Wieczorem przychodzą goście, a Wy nie macie pomysłu na przekąskę? Spokojnie. Ja mam dla Was świetne rozwiązanie. Dziś w roli głównej pyszne i orzeźwiające gazpacho. Ale… nie będzie to tradycyjne gazpacho wyłącznie z pomidorów. To będzie niezwykle aromatyczne gazpacho z pomidorów i innych pieczonych warzyw. Robi się je w dość prosty sposób, a efekt jest niesamowity! Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni. Continue reading

Pomysł na… grillowany ser

W powietrzu czuć już lato, a to oznacza jedno – grillowanie! Lubię ten czas, kiedy na chwilę można oderwać się od wszystkich obowiązków, pracy, problemów i spędzić miło czas na łonie natury w gronie najbliższych przyjaciół. Oczywiście jak grill to i grillowane jedzenie. Jako, że nie przepadam za kiełbaskami z grilla, zazwyczaj ratuję się grillowanymi warzywami lub serem. Ten ostatni jest wyjątkowo warty grzechu. Ci, co próbowali dobrze wiedzą jak obłędnie smakuje grillowany ser. Ci, co nie mieli okazji spróbować, muszą jak najszybciej nadrobić zaległości. Taki grillowany ser można serwować na kilka różnych sposobów, dzięki czemu zbyt szybko się nie znudzi. Wybornie smakuje zarówno w towarzystwie słodkiej konfitury, jak również w wersji wybornej, np. z boczkiem. Continue reading

Krewetki, że palce lizać!

smażone krewetki z czosnkiem i chili

Mój przepis na udany wieczór z przyjaciółmi? Dobre wino i jeszcze lepsze jedzenie. Wieczór zawsze się udaje, gdy na stół wjeżdżają krewetki. To moje ukochane owoce morza. Te smażone na maśle klarowanym są naprawdę grzechu warte. Przygotowuje się je szybko i w bardzo prosty sposób. W zależności od naszych własnych preferencji smakowych, możemy przyrządzić je z czosnkiem lub odrobiną papryczki chili – wówczas będą przyjemnie pikantne. Takie smażone krewetki możecie podać z czym tylko chcecie. Wybornie smakują z bagietką, makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka, bez żadnych dodatków. Continue reading

Czerwona pasta do krakersów lub kanapek

Każda impreza rządzi się swoimi prawami, jednakże żadna nie może obyć się bez przekąsek. Jako, że najbardziej lubię proste i nieskomplikowane przekąski, pomysłem na jedną z nich podzielę się z Wami w dzisiejszym poście. Jest to czerwona pasta z fasoli i suszonych pomidorów – palce lizać! Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę zachwycający. Składniki na pastę są obecne w każdym sklepie, tak więc nie będziecie mieć problemu z ich zakupem. Taka pasta doskonale sprawdzi się jako dodatek do mini kanapeczek, krakersów i innych tego typu wynalazków. Na weekendową domówkę będzie jak znalazł! Continue reading

Czas na małe co nie co – pasta z cieciorki

Sekret udanych imprez leży w dobrym i odpowiednio podanym jedzeniu. I nie chodzi tu o to, aby urządzając domówkę, zamawiać jedzenie z najlepszych restauracji w mieście. Skromne przystawki lub jak kto woli – przekąski, z powodzeniem wystarczą. Skromne, ale nie nudne! Jedną z moich sprawdzonych przekąsek jest pasta z ciecierzycy z dodatkiem pikantnego imbiru. Genialnie smakuje zarówno do francuskiej bagietki, jak i krakersów. Taką pastę przygotujecie w oka mgnieniu, a efekt będzie zachwycający. Jedynym utrudnieniem w procesie „tworzenia” pasty może być konieczność całonocnego moczenia ciecierzycy, a następnie jej godzinne gotowanie. Jednakże, mimo tych niedogodności, naprawdę warto ją przygotować i zaserwować gościom. Continue reading

Orzeźwiający mus z mango

Maj to jeden z najcudowniejszych momentów. Wszystko budzi się do życia, słońce coraz częściej rozpieszcza nas swymi promieniami, więcej nam się chce, częściej się zakochujemy. Maj to idealny moment na częstsze spotkania z przyjaciółmi. Dziś chcę Wam zaproponować smaczne co nie co – w sam raz na leniwe popołudnie w gronie najbliższych osób. Mus z mango, bo o nim mowa, nie tylko świetnie gasi pragnienie i doskonale orzeźwia organizm, ale także genialnie zaspokaja na coś słodkiego. Miłośnicy lodów, choć oczywiście nie tylko oni, będą wniebowzięci. Pyszny mus przygotujecie w bardzo prosty sposób. Jedynym sekretem całości jest dobór odpowiednich lodów lub sorbetu mango. Najlepsze są chyba te od Grycana. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Świeże, orzeźwiająco i soczyste… po prostu idealne! Continue reading

Białe wino i krewetki

Sezon wiosenno-letni sprzyja częstszym spotkaniom z przyjaciółmi. Nic tak dobrze nie smakuje jak dobre jedzenie w gronie sprawdzonych znajomych i przyjaciół. Uwielbiam takie momenty! A jak dobre jedzenie, to od razu na myśl przychodzą krewetki. Osobiście mam ogromną słabość do krewetek. Mogłabym jeść je codziennie, bez względu na porę dnia i nocy. Continue reading

Mam smaka na… kurczaka w miodzie!

źródło: zagrodowy.pl

źródło: zagrodowy.pl

Zanim na dobre rozpoczniemy sezon grillowy, proponuję Wam małą rozgrzewkę. Co powiecie na skrzydełka kurczaka w miodzie? Taka przekąska będzie idealnym pomysłem na wspólny wieczór ze znajomymi. Wystarczy podać do kompletu dobre piwo i mamy gotowy przepis na domówkę. I tak jak na co dzień nie jadam mięsa, tak skrzydełkom w miodzie nie mogę się oprzeć. Dla mnie są idealne – delikatne i przyjemnie słodkie. No i mają jeszcze jedną wielką zaletę. Robi się je w oka mgnieniu! Continue reading

Królowa nocy – ośmiornica

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Ośmiornica (kliknij) potrafi skraść serca i być prawdziwą królową nocy. Pod jednym tylko warunkiem – musi być odpowiednio przygotowana. A nie zawsze jest to takie oczywiste. Po raz pierwszy ośmiornicę jadłam na wakacjach w Barcelonie. Nie ukrywam, że zrobiłam to pod lekkim naciskiem znajomych, ale… zakochałam się. Dziś od czasu do czasu lubię do niej wrócić i przyrządzić z niej smaczne co nie co dla rodziny lub znajomych. Ośmiornice zaliczane są do owoców morza, a więc afrodyzjaków. Najbardziej cenione są w kuchni jako wartościowy, bogaty w białko i substancje odżywcze składnik wielu dań. Ich białe, delikatne mięso pozyskiwane z macek używane jest do przyrządzania potraw w kuchni chińskiej, włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Ośmiornica najlepiej smakuje smażona lub pieczona. Można ją także podać w wersji gotowanej i marynowanej. Poniżej znajdziecie przepis na fajne (moim zdaniem) danie z ośmiornicą w roli głównej. Panie, Panowie przed Wami – ośmiornica zapiekana z ziemniaczkami. Continue reading

W roli głównej – kalmary

Kalmary… dla niektórych temat rzeka i miłość wielka oraz namiętna. Szczerze mówiąc ja dojrzewałam do nich długo. Jakoś nie mogłam się przekonać, ale gdy już to zrobiłam to przepadłam. Czym są kalmary? To głowonogi żyjące w otwartych strefach mórz słonych. Jadalne są tylko niektóre części kalmarów – mięso z odwłoka i nóg. Te dość interesujące „owoce morza” smakują bardzo delikatnie. Nie ma tu jakiegoś nachalnego, charakterystycznego smaku. Mięso jest dość neutralne – delikatnie słodkie i słone jednocześnie. Kalmary najlepiej smakują w momencie, kiedy poddaje się je krótkiej obróbce cieplnej. Idealne duety tworzą z białym winem. Continue reading