Pieczemy nieziemsko dobre ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe (źródło: pinterest)

Ciasto marchewkowe (źródło: pinterest)

Jeszcze nie tak dawno temu na samo hasło „ciasto marchewkowe” robiłam zdziwioną minę. Zastanawiałam się, jak można robić ciasto z marchewki i czy w ogóle może ono dobrze smakować. Dziś bez ciasta marchewkowego nie wyobrażam sobie udanego weekendu. Piekę je zawsze, kiedy tylko mam wolną chwilkę. Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że w marchewkowym łakociu zakochałam się od pierwszego spróbowania.

Ciastem zrobionym z marchewek rozpieszczam nie tylko siebie, ale także swoich bliskich i znajomych. Co najbardziej lubię w tym smakołyku? Przede wszystkim delikatnie korzenny smak i aromat. Wcześniej nie wyobrażałam sobie, jak pięknie może pachnieć w domu zaraz po wyjęciu marchewkowego cuda z piekarnika. Jak dla mnie, nie ma piękniejszego zapachu!

Dużym atutem ciasta jest to, że robi się je w bajecznie prosty sposób. Ważne też, że łakoć przez długi czas pozostaje pulchny i świeży. Przepis, którym dziś dzielę się z wami otrzymałam od mojej przyjaciółki, która w kategorii pieczenia ciast jest prawdziwą królową. Już teraz powiem wam smacznego, bo wiem, że ciasto rozkocha was w sobie tak, jak rozkochało mnie!

Ciasto marchewkowe (źródło: pinterest)

Ciasto marchewkowe (źródło: pinterest)

Składniki (tortownica o średnicy 24cm)

– 4 jajka

– 1 szklanka oleju

– 2 szklanki mąki

– 1,5 szklanki cukru (ja używam brązowego, bo jest zdrowszy i mniej słodki)

– 2 szklanki startej (na drobnych oczkach tarki) marchewki

– 2 łyżeczki cynamonu

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– rozdrobnione orzechy włoskie

Sposób wykonania

Do miski wbijamy jajka i ucieramy je z cukrem na gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając powoli dodajemy olej, a następnie mąkę. Dosypujemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Całość dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy marchewkę i przy pomocy drewnianej łyżki łączymy ją z resztą składników. Na koniec wsypujemy rozdrobnione orzechy i raz jeszcze całość dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Zamiast smarować tortownicę tłuszczem, możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe. Jeśli drewniany patyczek będzie się lepił to znak, że ciasto trzeba jeszcze trochę potrzymać w piekarniku. Pamiętajcie, że przy soczystej marchewce ciasto może piec się nieco dłużej.

Upieczony smakołyk możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Możemy też przełożyć je kremem budyniowym lub białym kremem do tortów.

 

Tagi , .Dodaj do zakładek Link.

Jedna odpowiedź na „Pieczemy nieziemsko dobre ciasto marchewkowe

  1. Ludmiła mówi:

    Uwielbiam ciasto marchewkowe. Do tej pory robiłam je w troszkę inny sposób, ale ten przepis też wypróbuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.