Nie wiem jak wy, ale ja od czasu do czasu lubię rozpieścić swoje zmysły i choć na chwilkę zapomnieć o całym świecie. Nic tak mnie nie relaksuje jak solidna porcja naprawdę dobrej kawy. Od zawsze byłam fanką kawy latte, jednakże jakiś czas temu moje serce skradła orzeźwiająca frappe.
Słynne frappe znane jest ze swojego wyjątkowego smaku i nutki orzeźwienia. Oczywiście najlepiej smakuje i sprawdza się latem, jednakże zimą równie śmiało można po nią sięgać. W końcu w sezonie zimowym także należy nam się przyjemne małe co nie co. Powiem wam szczerze, że nie wyobrażam sobie cudownie leniwego popołudnia, czy udanego spotkania z przyjaciółmi bez ulubionej frappe.
Mało kto wie, że ten kawowy przysmak z delikatną pianką swoje pochodzenie zawdzięcza greckiemu pracownikowi firmy Nestle. Wynalazł on ten smaczny napój zupełnie przypadkiem. Zamiast zalać kawę gorącą wodą tak, jak robił to dotychczas, zalał ją wodą zimną. Zanim wypił napój, przelewał go ze szklanki do szklanki, aż uzyskał puszystą piankę.
Dziś klasyczna frappe znana i lubiana jest na całym świecie. Raczą się nią osoby w różnych zakątkach świata. Chcąc umilić sobie czas pyszną kawą frappe, nie musimy wcale ruszać się z domu. Możemy śmiało przyrządzić ją sobie w domowym zaciszu. Wbrew pozorom, przygotowanie takiej kawy wcale nie jest trudne. Mogę nawet powiedzieć, że jest bajecznie proste. Wystarczy dosłownie chwilka, 4 składniki, które zazwyczaj każdy z nas posiada w swojej kuchni i smaczna kawka gotowa!
Składniki na pyszne frappe:
– 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżeczka cukru (ja używam wyłącznie brązowego)
– 100ml mleka
– 100ml zimnej przegotowanej wody
Sposób wykonania:
Kawę oraz cukier wsypujemy do wysokiej szklanki, a następnie zalewamy 4 łyżeczkami gorącej wody. Całość miksujemy spieniaczem do mleka aż powstanie delikatnie kremowa pianka. Zalewamy zimnym mlekiem i zimną przegotowaną wodą. Mieszamy i gotowe!
PS. Jeśli w kuchennym asortymencie nie posiadacie specjalnego spieniacza do mleka, zamiast niego, możecie śmiało użyć miksera z 1 końcówką.
Kawę podajemy oprószoną czekoladą lub cynamonem. Smacznego!!!
Fajny przepis i fajna kawka 🙂 Dzięki za inspirację