Grzechu warte: mus z mango!

sorbet mango

Jesień w pełni. Mimo, że nie rozpoczęła się dość dobrze, to teraz potrafi rozpieścić słońcem i bardziej przyjemnymi temperaturami. Spotkania z przyjaciółmi mogą odbywać się jeszcze bez obecności rozkręconych kaloryferów czy koców 😉 Zanim przejdziemy do grzańców z wina lub krupniku, chce wam zaproponować chyba ostatnią w tym sezonie nutę orzeźwienia – idealną na leniwe popołudnie z grupą znajomych. Jeśli tak, jak ja należycie do fanów lodów lub sorbetów, to na pewno będziecie kontent. Dziś zrobimy sobie mus z mango i sorbetu. Robi się go w bardzo prosty i przyjemny sposób. Z resztą jak wszystko, co składania się z owocowych lodów. A jeśli posmakujecie w tej przekąsce, to nawet zimą będziecie mogli po nią sięgać. Bo przecież nikt nie powiedział, że lodowe desery możemy jeść tylko latem. Zimą smakują równie dobrze, a może nawet i lepiej! Continue reading

Sernik z nutą cytrynową

sernik cytrynowy

źródło: https://pl.pinterest.com

Kto z nas nie lubi sernika? Wydaje mi się, że to jedno z ulubionych ciast Polaków. I wcale nie trzeba raczyć się nim tylko z okazji świąt. Jako, że chętnie łamię wszelkie schematy, nigdy nie piekę sernika na święta, za to uwielbiam go robić w okresie wiosennym. Nie pytajcie czemu, bo nie wiem 😉 A gdy już upiekę to pyszne ciacho, to wtedy zwołuję wszystkich swoich znajomych i robimy sobie małą ucztę. Sernik, który dziś wam zaproponuję doskonale smakuje w połączeniu z różowym, lekkim winkiem, jak np. DALVA ROSE PORTO, które jest cudownym połączeniem żurawiny i truskawek. Pycha! Continue reading

Czas na gofry!

domowe gofry bitą śmietaną,truskawkami i polewą czekoladową

źródło: www.milionkobiet.pl

Zawsze jest dobra pora na gofry. Osobiście nigdy ich nie odmawiam i… nie zajadam się nimi nie tylko na nadmorskich plażach. Gofry goszczą u mnie często i to nie tylko w słodkiej odsłonie. Rodzina nie ma nic przeciwko temu, bo sama je uwielbia. Dziś mam dla Was propozycję na gofry bezglutenowe, na mące ryżowej. Jak dla mnie, smakują idealnie! Robi się je szybko i w bardzo prosty sposób. Podaje z czym tylko dusza zapragnie. Jeśli nie macie żadnych nietolerancji, takie gofry możecie podać z ulubionym kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami. Ja sama najczęściej jem je z cukrem pudrem lub masłem orzechowym. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki lubicie najbardziej. A teraz czas i pora na przepis! Continue reading

Orzeźwiający mus z mango

Maj to jeden z najcudowniejszych momentów. Wszystko budzi się do życia, słońce coraz częściej rozpieszcza nas swymi promieniami, więcej nam się chce, częściej się zakochujemy. Maj to idealny moment na częstsze spotkania z przyjaciółmi. Dziś chcę Wam zaproponować smaczne co nie co – w sam raz na leniwe popołudnie w gronie najbliższych osób. Mus z mango, bo o nim mowa, nie tylko świetnie gasi pragnienie i doskonale orzeźwia organizm, ale także genialnie zaspokaja na coś słodkiego. Miłośnicy lodów, choć oczywiście nie tylko oni, będą wniebowzięci. Pyszny mus przygotujecie w bardzo prosty sposób. Jedynym sekretem całości jest dobór odpowiednich lodów lub sorbetu mango. Najlepsze są chyba te od Grycana. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Świeże, orzeźwiająco i soczyste… po prostu idealne! Continue reading

Czekoladowy budyń chia

Dziś proponuję Wam budyń. Nie jest to byle jaki budyń, a już tym bardziej nie jest to budyń z torebki. Moja propozycja jest niskokaloryczna, bezglutenowa i szalenie zdrowa. Moim budyniem mogą zajadać się zarówno osoby z nietolerancjami pokarmowymi, jak również osoby będące na diecie i walczące z nadprogramowymi kilogramami. Mowa o budyniu z nasion chia. Jest pyszny i sycący. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny posiłek lub być fajną propozycją na deser – dla nas samych lub naszych dzieci. Budyń robi się w dość prosty sposób. Jedyny jego minus jest taki, że trzeba chwilę na niego poczekać. Nasionka chia mają to do siebie, że potrzebują kilku godzin, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję. Zanim skrzywicie buzię – spróbujcie! Bo czekoladowy budyń chia smakuje naprawdę wybornie 🙂 Continue reading

Świąteczne przysmaki: kutia w wersji bezglutenowej

98fe0fe27d22d750f540328bf6dcada3

Święta tuż, tuż. Czas zatem pomyśleć nad wigilijnym menu. Co dom, to tradycja, jednakże w większości domów pojawiają się te same potrawy. U mnie zazwyczaj prawdziwym hitem świątecznego stołu były kluski z makiem. Jako dziecko, nie przepadałam za nimi, dopiero jakiś czas temu pokochałam je miłością wierną i namiętną. W tym roku poza kluskami z makiem, postanowiłam przyrządzić także słodką kutię. Jako, że jestem osobą z nietolerancją glutenu, moja kutia będzie bezglutenowa 🙂 Continue reading

Truskawkowe smoothie z syropem klonowym

truskawkowe smoothie ze świeżymi owocami (źródło: pinterest)

truskawkowe smoothie ze świeżymi owocami (źródło: pinterest)

Jak zatrzymać lato na dłużej? Przygotowując soczyście truskawkowe smoothie ze świeżymi owocami! Nie wiem jak u was, ale u mnie na pobliskim bazarku truskawki są jeszcze obecne. Moja miłość do nich jest tak wielka, że nie potrafię się im oprzeć. Kupuję do oporu. Poza tym… jeszcze chwila i znikną z naszego pola widzenia. Na następne będziemy musieli poczekać do następnego roku.

Truskawkowe smoothie może i nie jest niczym odkrywczym. Każdy zna jego smak i mało kto go nie lubi. W dzisiejszym poście, zamiast tradycyjnego koktajlu z truskawek, zaproponuję wam koktajl podany w miseczce. Bo kto powiedział, że tak nie można? 🙂 Continue reading

Deser z nasionami chia

Przepis na pudding chia z malinami

Pudding Chia źródło: pl.pinterst.com

Chia, zwane również nasionami mocy to tak naprawdę szałwia hiszpańska – wynalazek, który od jakiegoś już czasu cieszy się ogromną popularnością. Każdy, kto dba o zdrowy sposób odżywiania się wie, czym są nasiona chia i w jaki sposób je wykorzystać. Jeśli do tej pory nie spotkaliście się z nasionkami chia, jak najszybciej nadróbcie zaległości. Gwarantuję, że nie będziecie żałować! Continue reading

Czas na zdrowy deser: budyń jaglany

Przepis na budyń jaglany z wiśniami

Budyń jaglany źródlo: pl.pinterst.com

Śledząc uważnie mojego bloga, na pewno zauważyliście, że od pewnego czasu staram się jeść smaczne i zdrowo. Z naciskiem na zdrowo. A może z naciskiem na smacznie? Nieważne 🙂 Nie ustaję więc w poszukiwaniach przepisu, które nadawałyby się na spotkania ze znajomymi, a jednocześnie były odrobinę zdrowsze, niż zwykłe chipsy. Jako, że uwielbiam kaszę jaglaną, chętnie z nią eksperymentuję. Ostatnio dostałam od koleżanki przepis na… budyń jaglany! Przyznaję się bez bicia, że wahałam się dość długo, zanim go zrealizowałam. A gdy go zrealizowałam to od razu się zakochałam! Teraz raczę nim każdego, kto wpada do mnie na plotki lub kawę. Continue reading

Orzeźwiający mus z mango – w sam raz na letnie upały

koktajl z mango

Latem nie potrzebujemy niczego więcej od solidnej porcji lodów lub szklanki orzeźwiającego koktajlu. Schłodzone świeże owoce, zwłaszcza te egzotyczne, także są mile widziane. A co powiecie na połączenie lodów z owocami? Jestem pewna, że taka propozycja przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi słodkich smaków. Taki deser z powodzeniem sprawdzi się na śniadanie i pozwoli egzotycznie rozpocząć letni dzień. Będzie także idealną propozycją na przekąskę w ciągu dnia. Z powodzeniem zastąpi też jeden z tradycyjnych posiłków. W końcu latem nasz apetyt na typowo polski obiad gdzieś nagle umyka. Osobiście tego typu koktajle / desery mogłabym spożywać non stop. Continue reading