Ciacha czekoladowe warte grzechu

Nie ma chyba lepszego wynalazku od czekoladowych ciasteczek. Bo kto nie lubi czekolady? Osobiście nie znam takich osób i całe szczęście 😉 Ja fanką czekolady jestem od urodzenia. I mogę wam zadeklarować, że nigdy nie przestanę nią być. Dziś dzielę się z wami przepisem na ciacha czekoladowe, które są tak obłędne, że znikają szybciej niż zostaną podane. Naprawdę trzeba się pilnować. Te ciacha to najlepsza alternatywa dla kupnych łakoci. Przede wszystkim ich skład jest o wiele zdrowszy niż skład kupnych ciastek. Oczywiście, jak każde inne ciastka tak i te mają kalorie, ale są to zdrowe kalorie. Można się więc nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia. Jestem pewna, że te ciastka czekoladowe pokochają zarówno mali, jak i nieco więksi. Ciacha sprawdzą się na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Można podawać je z mlekiem lub do ulubionej kawy. Już teraz mówię wam smacznego! Continue reading

Morelowe ciasteczka owsiane

owsiane ciasteczka z morelami

Ręka w górę kto lubi ciasteczka! Ja jestem ogromną ich fanką. Mogłabym jeść codziennie i zazwyczaj tak właśnie robię. Szczególnie lubię ciasteczka owsiane, bo najlepiej sprawdzają się na pierwsze lub drugie śniadanie. W parze z mlekiem lub dobrą kawką smakują idealnie. A co powiecie na własnoręcznie przygotowane ciasteczka? Spokojnie, to będzie bardzo prosty przepis. Sama jestem zwolenniczką prostych, a efektownych łakoci. Ciacha robi się szybko z dokładnie trzech składników. Czy można chcieć czegoś więcej? Dodam jeszcze tylko, że ciasteczka z poniższego przepisu są małokaloryczne, tak więc możemy się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych

– 1/2 szklanki mleka

– 12 suszonych moreli

Sposób przygotowania:

Morele kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy razem z mlekiem. Gotowa masa ma być dość gładka. Przygotowaną masę mieszamy z płatkami owsianymi. Następnie przy pomocy łyżki formujemy ciasteczka i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 160 stopniach. Smacznego!!!

 

Ciasteczka z morelami

ciasteczka owsiane z morelami

Lato latem, ale od czasu do czasu i coś słodkiego zjeść trzeba. W końcu nie samymi mrożonymi kawami i herbatami człowiek żyje. A jakieś malutkie ciasteczko do popołudniowej kawki będzie jak znalazł. Aby nie odbiegać od letniego klimatu, mam dla was iście owocową propozycję. Co powiecie na ciasteczka morelowe? Robi się je dość szybko i w bardzo prosty sposób. Ciasteczka są małokaloryczne, więc można je pałaszować bez wyrzutów sumienia. Continue reading

Ciasteczka czekoladowe

ciastka z czekoladą

Dziś na tapetę weźmiemy ciasteczka czekoladowe 🙂 Bo kto nie lubi czekolady? Osobiście nie znam takiej osoby. Ciasteczka czekoladowe podbijają serca małych i dużych. Smakują o każdej porze dnia i nocy… niestety. Są tak obłędne, że naprawdę trzeba się pilnować aby nie zjeść wszystkich naraz. Oczywiście kupne ciastka czekoladowe nie należą do najzdrowszych, dlatego ja mam dla was wersję lepszą, bo domową. Myślę, że jak raz skusicie się na te ciacha, to będziecie robić stale. Do popołudniowej kawki są jak znalazł. Na drugie śniadanie również. Gotowi na przepis? To zaczynamy 🙂 Continue reading

Słodka pokusa: kawowy deser chia

pudding chia z kawą

Chia podbija świat! W maleńkich nasionkach zakochali się nie tylko fani zdrowego odżywiania, ale także wszyscy zwolennicy dobrego jedzenia. To jedne z najbardziej wszechstronnych nasionek na świecie. Można z nich przygotować prawie wszystko. Można zagęszczać zupy i przygotowywać smoothie. Ja najbardziej lubię desery chia. Są zdrowe, pyszne i pożywne. Dziś mam dla was coś absolutnie wyjątkowego – kawowy pudding chia. Kawosze amatorzy powinni być zadowoleni 😉 Aby nie było zbyt nudno, deser wzbogaciłam o banana i masło orzechowe. Prawda, że brzmi dobrze? Continue reading

Na deser polecają się ciasteczka owsiane

Nie umiem żyć bez ciastek i ciasteczek. Osobiście uważam, że kawa bez ciasteczka w ogóle się nie liczy. Aby jednak ta moja słabość nie wyszła mi bokiem, a raczej nie weszła w boczki, sięgam wyłącznie po domowe wypieki w wersji fit. Wierzcie mi, że smakują one o niebo lepiej niż te kupne, nafaszerowane sztucznymi dodatkami, kilogramami cukru i nie wiadomo czym jeszcze 😉 Dziś proponuję wam ciasteczka owsiane z bakaliami. Jeśli chodzi o bakalie to wachlarz jest dość bogaty i każdy może dodać swoje ulubione. Ja zazwyczaj dodaję to, co akurat mam pod ręką: żurawinę, suszone morele, śliwki, orzechy, itp. Elementem wiążącym wszystkie składniki jest banan. Owoc ten nadaje ciasteczkom słodkiego smaku. Jeśli jednak nie możecie spożywać bananów, zamiast niego, użyjcie miodu. Continue reading

Czas na lemoniadę!

lemoniada własnej roboty

Nic nie smakuje i nie orzeźwia tak dobrze, jak domowa lemoniada. Ta, którą można znaleźć na sklepowych półkach nawet się do niej nie umywa. W tej kupnej znajdziemy tony cukru i nic poza tym. Domowa rozpieści nas odświeżającym smakiem! Delikatnie kwaśna lemoniada, przełamana nutą słodyczy smakuje chyba każdemu – małym i dużym. Na pewno jest fajnym dodatkiem do rodzinnych spotkań. Świetnie sprawdzi się na babskich wieczorkach, jak również imprezach dla dzieci. Myślicie, że jej wykonanie jest trudne? Nic bardziej mylnego. Domową lemoniadę przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Najważniejsze jest to, aby zaopatrzyć się w ładne i świeże cytryny. Reszta pójdzie już jak po maśle 😉 Gotowi? To zaczynamy! Continue reading

Domowa czekolada – palce lizać!

fit czekolada

Kocham czekoladę i mogłabym zajadać się nią każdego dnia! Z resztą, kto nie lubi tego ciemnego smakołyku nadziewanego rozmaitościami? O walorach smakowych czekolady nie ma co dyskutować, bo wiadomo, że są one niesamowite. Nie bez powodu czekolada poprawia nastrój i potrafi rozpędzić nawet największą chandrę. O walorach zdrowotnych czekolady też powiedziano już wiele. Ale czy wiecie, że ten popularny smakołyk wcale nie musi tuczyć i być wyrzutem sumienia? Wystarczy, że przygotujecie sobie własną – domową czekoladę na bazie popularnego ostatnio oleju kokosowego i będziecie mogli zajadać się nią na okrągło. No prawie 😉 To niesamowite, że z trzech składników może wyjść takie cudo, a jednak! Domową czekoladę możecie nadziać czym tylko zechcecie. Jako, że ja mam ostatnio bzika na punkcie owoców liofilizowanych, to właśnie nimi nadziewam moją choco. Zamiast owoców, świetnie sprawdzą się też różnego rodzaju orzechy, bakalie, itp. Do popołudniowej kawki będzie jak znalazł! Continue reading

Brownie z cukinii

W ostatnim poście pisałam Wam o brownie z czerwonej fasoli. Dziś mam do zaproponowania coś równie pysznego, zdrowego i… fit. Będzie to brownie z cukinii. Kolejny ciekawy wynalazek, który na pewno Was zadziwi. Oczywiście pozytywnie. Osobiście uwielbiam takie ciasta. Smakują obłędnie, a przy okazji można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia. Biorąc pod uwagę fakt, że do przygotowania ciasta używamy mąki kokosowej, można zaserwować je również osobom z nietolerancją glutenu. W takim razie do dzieła! Continue reading

Fasolowe brownie

Słodycze… chyba nigdy nie nauczę się bez nich żyć. Zamiast udawać, że ich nie lubię, lepiej przyznać się do wielkiej miłości wobec wszelkich ciast, ciasteczek, babeczek. Bo przecież trzeba jakoś sobie osładzać życie. Czyż nie? Jakiś czas temu rozkochałam się w słodkościach nazywanych przez wielu „fit”. Są to zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych łakoci, opierające się na zdrowych i starannie wyselekcjonowanych składnikach. Jednym z moich ulubionych rarytasów z kategorii zdrowych i fit jest brownie z czerwonej fasoli. Niektórzy z Was pewnie się zdziwią, jak to ciasto z fasoli? A tak to! Takie wypieki są teraz prawdziwym hitem Internetu. I naprawdę smakują nieziemsko. Fasolowe brownie niczym nie różni się od ciasta czekoladowego. Ciężko wyczuć tu smak fasoli. Jestem pewna, że Wasi bliscy czy goście nawet nie poczują, że ciacho jest z fasoli. Warto spróbować! Zakochacie się już po pierwszym kawałku 🙂 Continue reading