Na samą myśl o cieście czekoladowym cieknie mi ślinka. Chyba żadne inne ciasto nie pachnie tak pięknie, jak to. Przyznaję się, że mogłabym jeść je codziennie, jednakże to ciasto zostawiam na specjalne okazje…
Dobrze pamiętam ten dzień, kiedy w sieci znalazłam przepis na obłędnie dobre ciasto czekoladowe bez mąki. To, że było bez mąki zachęciło mnie chyba najbardziej. Oczywiście nigdy wcześniej nie miałam okazji robić ciasta czekoladowego, więc obaw miałam bez liku. Szybko okazało się jednak, że były one niepotrzebne. Przepis jest bajecznie prosty i nieskomplikowany. Ważne jest również to, że jest szybki w realizacji. Dlatego też gdy robię imprezę w domu lub zapraszam znajomych na wspólny wieczór, zawsze robię ciasto czekoladowe.
Na temat tego ciasta mogłabym powiedzieć wiele. Bez wątpienia jest to doskonała symfonia smaku i aromatu. Cóż mogę powiedzieć? Pyszniejszego ciasta nie jadłam! A jestem dość dużym łasuchem. Ciasto czekoladowe idealnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Podane z ulubionymi lodami czekoladowymi jest wytwornym deserem, któremu ciężko się oprzeć.
Jeśli więc macie w planach tzw. domówkę, polecam wam pyszne ciasto czekoladowe bez mąki. Oto przepis…
Składniki:
– 150g gorzkiej (roztopionej) czekolady – polecam czekoladę dostępną w sieci MARKO
– 35g kakao
– 150g (roztopionego) masła
– 80ml gorącej wody
– 100g zmielonych orzechów laskowych
– 4 jajka
– 200g brązowego cukru
– 1 łyżka kakao (do dekoracji)
Przygotowanie:
Na samym początku kakao mieszamy z gorącą wodą aż całość stanie się jednolicie gładką masą. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie do kakao wlewamy roztopioną czekoladę i masło. Do całości wsypujemy cukier i orzechy, a następnie dodajemy żółtka. Wszystko miksujemy.
Kolejny krok to ubijanie białek na sztywną masę. Oczywiście można sobie pomóc mikserem, jednakże ja zawsze robię to w tradycyjny sposób, czyli ręcznie. Moja babcia twierdziła, że tak jest lepiej, bo ubita piana jest później bardziej pulchna.
Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem czekoladowym.
Czekoladową miksturę przelewamy do blaszki, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. W zależności od tego, jaką blaszką dysponujecie, możecie sięgnąć zarówno po okrągłą, jak i prostokątną.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.
Zanim ciasto wyciągniemy z blaszki, dajmy mu ok. 15 minut na ostygnięcie. Pamiętajcie, aby ciasto wyłożyć na talerz do góry dnem. Na koniec czekoladowy przysmak oprószamy kakao. Smacznego!!!
Jakoś za słodyczami nie przepadam, ale to ciasto wygląda tak smakowicie, że sam bym się skusił
o matko, już tutaj czuję zapach tego ciasta. Musi smakować obłędnie. Nie ma co, muszę je zrobić w ten weekend!
O rany! Nie ma lepszego ciasta od czekoladowego. Przepis wypróbowałam i jest świetny