Do pochrupania: chlebki z kaszy jaglanej

krakersy z kaszy jaglanej

Jesień rozkręca się na całego. I to wcale nie tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Jest coraz chłodniej i coraz częściej pada deszcz. Brrrr. Osobiście nie lubię. Ale i na taką pogodę jest sposób – dobre jedzenie! Musicie przyznać mi rację, że nic tak nie poprawia humoru jak możliwość przegryzienia czegoś smacznego. Miłe towarzystwo też nie zaszkodzi. Dziś mam dla was fajny przepis na chlebki z kaszy jaglanej. Ja najczęściej robię je w momencie, kiedy mają wpaść znajomi. Jako przegryzka imprezowa owe chlebki sprawdzają się doskonale! Myślę, że będą też fajną propozycją na wieczór filmowy. To co, robimy? Continue reading

Lekka sałatka – w sam raz na lato!

sałatka z mango

Latem sałatki sprawdzają się najlepiej. Z powodzeniem zastępują tradycyjny obiad. Świetnie sprawdzają się też w porze kolacji. Odpowiednio skomponowane, zaspokajają głód i nie powodują uczucia ciężkości. Lekkie i orzeźwiające sałatki mogą mieć wiele twarzy. Tak naprawdę każdego dnia możemy tworzyć inne kompozycje. Latem uwielbiam sałatkowy misz masz. Łączę więc warzywa z owocami. Dodatek owoców dodaje sałatce wyjątkowego charakteru i tym samym pomaga przełamać monotonię. Idealne owoce do sałatki? Na pewno mango, truskawki, brzoskwinie. Dobrze smakuje też połączenie różnego rodzaju sałat i borówek. Czerwona porzeczka? Czemu nie! Nada sałatce nutki kwaskowości. Poniżej znajdziecie przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, mango i awokado. Jeśli nie jesz mięsa, po prostu zrezygnuj z kurczaka. Reszta może pozostać bez zmian 🙂 Continue reading

Czas na truskawki!

smoothie bowl

Czerwiec to mój ulubiony miesiąc. I to nie tylko dlatego, że lada moment są wakacje. Przede wszystkim dlatego, że to sezon truskawkowy. Nie wiem jak wy, ale ja mogłabym jeść truskawki na okrągło – od rana do wieczora. Ale jak to mawia moja babcia, póki są trzeba jeść. I jest w tym sporo racji. Te pyszne i niskokaloryczne owoce mają to do siebie, że pojawiają sie na chwilę i dość szybko (za szybko) zostawiają nas z niczym 😉 Dziś mam dla was coś fajnego orzeźwiającego, a jednocześnie pożywnego. Truskawkowe smoothie może i nie jest niczym odkrywczym, ale często o nim zapominamy. Ale żeby było nieco inaczej, dzisiejsze smoothie proponuję podać w miseczce, najlepiej z ulubionymi dodatkami – owocami, bakaliami lub orzechami. Continue reading

Sałatka grecka z serem Manouri

Uwielbiam maj. To mój ulubiony miesiąc, który mógłby nigdy się nie kończyć. W maju wszystko pięknie rozkwita i budzi się do życia. Słońce nieśmiało rozpieszcza nas swoimi promieniami. W maju możemy zacząć przygotowywać świeże sałatki i zjadać je na świeżym powietrzu. Ach, odrobinę się rozmarzyłam… Dziś mam dla was fajny przepis na pyszną sałatkę grecką. Nie będzie to jednak sałatka, do której większość z was jest przyzwyczajona. Zamiast sera feta użyłam do niej ser Manouri. Spytacie, co to za wynalazek? Ser ten produkowany jest z koziej i owczej śmietanki. Ma przyjemnie łagodny smak, a konsystencją przypomina lekki serniczek. Palce lizać! Manouri można jeść solo lub z dodatkiem miodu. Świetnie smakuje jako dodatek do sałatek i kanapek. Można z niego przygotować farsz i używać do pieczenia ciast. Ale wracając do sałatki… Jestem pewna, że przypadnie wam do gustu. Na lekki lunch lub kolację ze znajomymi będzie jak znalazł. Continue reading

Czas na grilla: grillujemy ser Halloumi

Sezon na grilla uważam za rozpoczęty! Lubicie grillować? Ja uwielbiam, bo to jedyna taka okazja, aby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi a przy okazji zjeść dobre jedzonko. Raczej nie jestem fanką grillowanego mięsa i kiełbas. Za to serowi z grilla nigdy nie potrafiłam odmówić. Mój ulubiony to ser Halloumi. Produkuje się go z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Najlepiej smakuje na słodko, np. z miodem lub owocami. Taki ser możecie przyrządzić na tradycyjnym grillu lub jeśli takowego nie posiadacie, na patelni grillowej. Efekt jest równie smaczny. Poniżej przepis na grillowany ser Halloumi. Smacznego! Continue reading

Czas na gofry!

domowe gofry bitą śmietaną,truskawkami i polewą czekoladową

źródło: www.milionkobiet.pl

Zawsze jest dobra pora na gofry. Osobiście nigdy ich nie odmawiam i… nie zajadam się nimi nie tylko na nadmorskich plażach. Gofry goszczą u mnie często i to nie tylko w słodkiej odsłonie. Rodzina nie ma nic przeciwko temu, bo sama je uwielbia. Dziś mam dla Was propozycję na gofry bezglutenowe, na mące ryżowej. Jak dla mnie, smakują idealnie! Robi się je szybko i w bardzo prosty sposób. Podaje z czym tylko dusza zapragnie. Jeśli nie macie żadnych nietolerancji, takie gofry możecie podać z ulubionym kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami. Ja sama najczęściej jem je z cukrem pudrem lub masłem orzechowym. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki lubicie najbardziej. A teraz czas i pora na przepis! Continue reading

Przekąski do piwa

przekąski do piwa - onion rings

źródło: https://pl.pinterest.com

Jakimi przekąskami najczęściej zajadacie się do piwa? Założę się, że w większości przypadków są to paluszki, orzeszki i chipsy. A co powiecie na coś innego, ale równie smacznego i chrupiącego? Mam dla Was całkiem fajną alternatywę do nieco nudnych i przewidywalnych chipsów. Pierwsza propozycja to krążki cebulowe lub jak ktoś woli cebulowe pierścionki. Druga – domowe paluszki z serem. Może i trzeba przy nich narobić się nieco bardziej i więcej niż przy otwarciu paczki z paluszkami lub nachosami, ale wierzcie mi na słowo, że warto! Takie domowe smakołyki świetnie sprawdzą się zarówno jako „małe co nieco” w trakcie oglądania telewizji, albo też urozmaicenie przyjęcia w plenerze czy grilla. To, co? Zabieramy się do pracy! Continue reading

Smaczny sposób na owoce morza

owoce morza, krewetki królewskie udekorowane bazylią

Krewetki, kalmary, homary, małże, ostrygi, ośmiornice – wszystkie te produkty określa się mianem owoców morza. Brzmi trochę egzotycznie, ale w rzeczywistości pod tym określeniem kryje się bogactwo smaku i możliwości. Owoce morza znają prawie wszyscy. Są one bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Można z nich wyczarować prawdziwe cuda, które będą ucztą dla zmysłów i podniebienia. Warto w tym miejscu wspomnieć o wartościach odżywczych owoców morza. Podobnie jak ryby, obfitują one w wiele witamin i składników mineralnych. Continue reading

Pizza time!

st

Wieczór z przyjaciółmi bez ani jednego kawałka pizzy? Nie ma mowy! Szczególnie w jesienne wieczory, pizza smakuje w sposób wyjątkowy. Jeśli dodamy do niej dobry film i jakieś dobre piwko, otrzymamy prosty przepis na udany wieczór ze znajomymi. A jeśli mowa o pizzy, to nie mogę zostawić Was bez przepisu na pizze. Podstawowymi składnikami tej najbardziej znanej włoskiej potrawy, powinny zawsze być drożdże, mąka, szczypta soli i cukru, a także wedle uznania element rozcieńczający w postaci mleka, oleju, wody. Nie powiem Wam, jakie ciasto jest idealne (cienkie czy grube), bo to kwestia gustu, a o gustach nie powinno się dyskutować. Uwaga! Ciasto na pizzę według oryginalnej, włoskiej receptury powinno być urabiane rękoma, bez użycia dodatkowych przyrządów, jak mikser czy wałek. Po dokładnym wymieszaniu i połączeniu się wszystkich składników w misce, gotowa masa powinna zostać przykryta i odstawiona w ciepłe miejsce, tak aby drożdże mogły wyrosnąć. Gotowi? To zaczynamy 🙂 Continue reading

Jak przyrządzić smacznego i aromatycznego kurczaka

jak przyrządzić kurczaka aby był pięknie wysmażony

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych i wszechstronnych mięs. Kurczak to jedno z tych mięs, które z powodzeniem możemy zaserwować zarówno na uroczystą i elegancką kolację, jak i niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. Mięso z kurczaka uważane jest za najbardziej dietetyczne i lekkostrawne. Lekarze zalecają je w rozmaitych dietach i to nie tylko tych odchudzających. Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka. Obfituje także w wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy i składniki mineralne. Continue reading